Полското правителство обяви, че прекратява вноса на руски природен газ,

...
Полското правителство обяви, че прекратява вноса на руски природен газ,
Коментари Харесай

След 30 г. отношенията в газовата индустрия между Полша и Русия са преустановени: Пьотр Наймски

Полското държавно управление разгласи, че приключва вноса на съветски природен газ, без да изчаква приключването на сегашния контракт в края на 2022 година Заедно с България и Финландия Варшава отхвърли да одобри новия съветски механизъм за разплащане в рубли, въведен в края на март.

" След 30 години може да се каже, че връзките в газовата промишленост сред Полша и Русия са прекратени ", съобщи Пьотр Наймски, полски комисар за стратегическата енергийна инфраструктура.

 

Длъжностното лице добави, че полският сектор на газопровода Ямал-Европа , който преди този момент е бил употребен за изпомпване на природен газ от Русия, може да се употребява за доставки от Германия.

" Този сектор от газопреносната инфраструктура е благосъстоятелност на EuroPolGaz. Участъкът, както и цялата газопреносна система в Полша, се експлоатират от GAZ-Sistem ", сподели Наимски.

Искането на Москва за заплащане в рубли се отнася за страните, които са наложили наказания на Русия поради военната ѝ интервенция в Украйна и са замразили валутните ѝ запаси.

 

Редица европейски енергийни компании са се съобразили с новата съветска скица за заплащане. По-рано този месец Брюксел издаде обновени насоки за това по какъв начин предприятията от Европейски Съюз могат да заплащат за съветски газ в рубли, без да нарушават въведените против страната наказания.

В края на април съветският Газпром спря доставките на газ за Полша, откакто енергийната компания на страната PGNiG отхвърли да заплаща за доставките в рубли. Според " Газпром " Полша продължава да получава реверсивни доставки на съветски газ от Германия.

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР