Полското правителство иска Конституционният съд на страната да реши какъв

...
Полското правителство иска Конституционният съд на страната да реши какъв
Коментари Харесай

Полското правителство иска Конституционният съд да се произнесе по собствения си състав

Полското държавно управление желае Конституционният съд на страната да реши какъв да бъде броят на съдиите за цялостен състав на съда, съобщи пред публицисти министър-председателят Матеуш Моравецки, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Агенцията отбелязва, че това е опит да бъде преодолян спор, който заплашва да блокира достъпа до средства на Европейски Съюз.

Конституционният съд на Полша е разграничен по въпроса дали мандатът на неговия ръководител Юлия Пшилембска е изминал, което го слага в неспособност да свика съвещание по най-важните каузи, които сега изискват наличието на най-малко 11 съдии.

Управляващата партия " Право и правдивост " (ПиС) в началото предложи законопроект, който да понижи на 9 съдиите за цялостен състав на съда. Законопроектът към момента не е гласуван от Народното събрание.

" След няколко месеца на застой... стигнахме до заключението, че си коства да подадем молба до Конституционния съд ", сподели Матеуш Моравецки.

 " Фарс ": Полша се ядоса на решение на Съда на Европейски Съюз за правосъдната ѝ промяна

" Ако Конституционният съд реши да прегледа нашата молба, неговото решение ще бъде дефинитивно и може да значи, че ще бъде нужен по-малък брой съдии, с цел да има цялостен състав на съда ", уточни Моравецки.

Говорител на държавното управление заяви, че молбата към този момент е подадена в Конституционния съд.

Няма да е належащо делото да се преглежда от цялостен състав на съда.

През февруари полският парламент, с който държавното управление се надява да деблокира милиарди от средствата на Европейски Съюз, само че президентът Анджей в конституционността на измененията в правосъдната система и реши да ги отнесе до Конституционния съд.
През февруари против Полша в Съда на Европейския съюз поради нарушавания от страна на Конституционния съд на правото на Европейски Съюз. Искът е част от по-широк спор за върховенството на закона, който докара до прекъсване на средствата от Европейски Съюз за Варшава.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР