Полският външен министър призна съществуването на вътрешноведомствен документ, разкриващ напрежение

...
Полският външен министър призна съществуването на вътрешноведомствен документ, разкриващ напрежение
Коментари Харесай

Полша призна напрежение в отношенията със САЩ

Полският външен министър призна съществуването на вътрешноведомствен документ, разкриващ напрежение в връзките със Съединени американски щати, само че отхвърли изказванията в медии, че Вашингтон постанова наказания, съобщи Българска телеграфна агенция.

Напрежението зародило поради нов полски закон, който криминализира приписването на Полша на закононарушенията на нацистка Германия с Холокоста. Съединени американски щати се притесняват, че това нарушава свободата на словото.

Според полски новинарски уебсайт Варшава била известена през февруари от администрацията на Съединени американски щати, че полският президент и министър председател не би трябвало да чакат срещи с президента или вицепрезидента на Съединени американски щати до момента в който този проблем не бъде решен.

Министърът на външните работи на Полша Яцек Чапутович удостовери новината, заяви Асошиейтед прес. Но съгласно него посланието на Съединени американски щати било в смисъл, че ще е добре срещите на високо ниво да се състоят в конюнктура, в която тези проблеми са решени.

Чапутович акцентира, че не са били упоменати наказания и отхвърли позицията на Съединени американски щати да значи, че дипломатическите връзки са замразени, както настояват някои медии.

 Казаното от посланик №1 наподобява се удостоверява от редицата срещи през последните седмици сред американски и полски публични лица във Вашингтон и Варшава, отбелязва АП.

Миналият месец полският президент подписа закона, само че го изпрати в Конституционния съд за мнение. „ Съединени американски щати имат някои опасения, които се надявам да бъдат успокоени от Конституционния съд “, сподели Чапутович.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР