Полският президент Анджей Дуда заяви, че страните-членки на Северноатлантическия пакт

...
Полският президент Анджей Дуда заяви, че страните-членки на Северноатлантическия пакт
Коментари Харесай

Анджей Дуда: Държавите-членки на НАТО ще увеличат бюджетите си за отбрана до 3% от БВП

Полският президент Анджей Дуда съобщи, че страните-членки на Северноатлантическия пакт би трябвало да усилят военните си бюджети от 2% на 3% от своя Брутният вътрешен продукт в отговор на съветската инвазия в Украйна, оповестява.

Днес задачата на НАТО е военните разноски да доближат 2% от Брутният вътрешен продукт, само че не задоволително страни членки доближават тази цифра.

Варшава към този момент разгласи, че ще отдели 4% от своя Брутният вътрешен продукт за защита.

„ Искам да предложа в близко бъдеще страните от НАТО да решат дружно, че условието на алианса ще бъде да харчи не 2%, а 3% от Брутният вътрешен продукт за защита “, сподели Дуда преди визитата си във Вашингтон и Брюксел.

„ Това ще бъде границата, под която не би било целесъобразно да се слиза “, добави полският държавен глава, който дружно с полския министър председател Доналд Туск се чака през днешния ден да се срещне с президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

Президентът и министър председателят на Полша ще отидат в Белия дом за 25-ата годишнина от присъединението на Полша, дружно с Чехия и Унгария към военния съюз.

Според полския президент НАТО би трябвало да даде " явен и самоуверен отговор на съветската офанзива ".

„ Този ​​отговор ще се състои в увеличение на военния потенциал на Северноатлантическия алианс. НАТО е защитителен съюз, а защитителен значи, че когато някой ни заплашва, ние реагираме “, съобщи още Дуда.

В тирада, излъчена онлайн по малкия екран нощес, президентът също по този начин съобщи, че това предложение е " най-хубавият отговор на заканите ", които се показват през днешния ден " за международната сигурност ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР