Полският президент Анджей Дуда спечели втори мандат. Разделението в страната

...
Полският президент Анджей Дуда спечели втори мандат. Разделението в страната
Коментари Харесай

Дуда спечели, но разломът в Полша расте

Полският президент Анджей Дуда завоюва втори мандат. Разделението в страната пораства, а ръководещите се прицелват в опозиционните медии, счита анализаторът на "Дойче Веле " Бартош Дудек.

Победата му висеше на косъм, само че най-после Анджей Дуда съумя да завоюва борбата. Така той се трансформира във втория президент на Полша след 1989 година, преборил се за два поредни 5-годишни мандата. Въпреки провалянето си, резултатът на неговия демократичен конкурент – кмета на Варшава Рафал Тшасковски – също е огромно персонално достижение, което ще даде подтик на политическата му кариера. Тшасковски е новото лице на демократична Полша с упоритостта да сплоти опозицията в страната, която най-късно на идващите парламентарни избори през 2023 година да се изправи против властимащите.

Критичните медии са на прицел

Последиците от президентския избор ще бъдат дълбоки. Изборът на Дуда ще разреши на неговата национал-консервативна партия „ Право и правдивост “ (ПиС) да продължи започнатата през 2015 консервативна гражданска война и да консолидира властта на партията. Освен всичко друго, съществува риск от цялостно покоряване на правосъдната система и подкопаване на разделянето на управляващите в Полша. А това, че президентската брачна половинка Агата Дуда-Корнхаузер атакува медиите, откакто назова поименно един публицист, единствено демонстрира какво можем да чакаме. След превръщането на обществено-правната телевизия в партийна, в този момент би трябвало да се готвят сериозните към властта частни медии. И тъй като доста от тях имат непознати притежатели, мощният човек в страната – водачът на ПиС Ярослав Качински – приказва за потребността от „ реполонизиране “ на медиите. И идващите спорове с Брюксел наподобяват неизбежни.

И след тези избори Полша си остава една надълбоко разединена страна: Западна и Северна Полша против Южна и Източна, градовете против селата, младите против старите... Разделението минава даже през фамилиите, приятелите и обособените обитаеми места.

Президентът Дуда е изправен пред избор

След мощно политизираната предизборна акция би трябвало спечелилият да се погрижи за това да бъдат засипани окопите. След първата победа на Дуда през 2015 година тази вяра се оказа провалена. За това си имаше сериозна причина: макар опитите, Дуда по този начин и не съумя да излезе от сянката на своя политически наставник Ярослав Качински. Качински употребява споровете като „ мотор “ на политическите процеси, а компромисът, т.е. подаването на ръка на политическия съперник, той възприема като демонстрация на уязвимост.

Но през днешния ден има признаци за това, че Дуда е много по-самостоятелен. А и той към този момент не би трябвало да се тормози дали ще бъде избран отново. Въпросът е дали има предпочитание да излезе от ролята на протеже и да прояви качествата, отговарящи на високия пост, който ще продължи да заема. В този смисъл следи изборите самият Дуда е изправен пред избор.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР