Полският президент Анджей Дуда се застъпва за засилване ролята на

...
Полският президент Анджей Дуда се застъпва за засилване ролята на
Коментари Харесай

Полският президент иска повече правомощия

Полският президент Анджей Дуда се застъпва за усилване ролята на президента и разширение на пълномощията му, сподели той в изявление.
По думите на дуда той има желание да зададе въпроса за ролята на президента по време на инициирания от него референдум за смяна на конституцията, който е планувано да бъде извършен през есента, съобщи БГНЕС.
" Президентът сякаш е част от изпълнителната власт, само че множеството принадлежности, като се изключи ветото, той употребява опосредствано, за сметка на разнообразни форми на договаряне с държавно управление. Искам да попитам поляците: или ускоряваме президента, или ограничаваме ролята му до церемониална като в Германия. "
Според Дуда неголямо разширение на пълномощията на президента би било задоволително: " да вземем за пример в случай че президентът въздейства на външната политика и по въпросите на защитата, то ръководещото болшинство би трябвало да съгласува с него кандидатурите за постовете на ръководители на Министерство на външните работи и министерство на защитата ".
Полският президент също по този начин признава, че в ръководещата в Полша партия на Ярослав Качински не виждат нужда от усилване ролята на президента. " По този въпрос " Право и правдивост " имат едно мнение, аз – друго. Нека жителите решат. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР