Полският президент Анджей Дуда ръководи официалната церемония пред Гроба на

...
Полският президент Анджей Дуда ръководи официалната церемония пред Гроба на
Коментари Харесай

Полша отбеляза 100-годишнината от независимостта си

Полският президент Анджей Дуда управлява формалната гала пред Гроба на Незнайния войник във Варшава за 100-годишнината от възвръщането на полската самостоятелност в края на Първата международна война, съобщи Асошиейтед прес.
 
Десетки международни водачи се събраха в Париж, с цел да отбележат 100-годишнината от края на Първата международна война. Президентът Дуда, министър председателят Матеуш Моравецки и други полски водачи обаче се събраха в центъра на Варшава, с цел да отбележат възраждането на страната.

 Полша БГНЕС
Събралите се, облечени в националните цветове бяло и алено, изпяха националния химн под съпровода на боен оркестър. Дуда произнесе тирада, в която прикани страната към единение.
 
В общото шествие през столицата участваха към 200 000 души, в това число представителите на управляващите и членове на крайнодесни организации, отбелязва АП. Президентът, министър председателят и водачът на консервативната партия " Право и правдивост " Ярослав Качински вървяха отпред, с огромно знаме, носено от бойци, на което бяха изписани думите " За теб, Полша ". На разстояние зад тях бяха националистите, доста от които носеха червени факли и национални флагове. Забелязани бяха обаче и други знаци, в това число знаме на крайнодесния Национален коренен лагер, който е един от водещите уредници. На знамето е изобразена стилизирана ръка, държаща меч.-->

 Полша БГНЕС
Имаше и флагове на Форца нуова, италианска група, чийто водач Роберто Фиоре се самоопределя като фашист.
 
Първоначално апелът на уредниците да се употребяват единствено бяло-червените национални флагове, въздържайки се от други знаци, докара до неуспех на договарянията за общо шествие. Споразумение за него беше реализирано през последните дни, отбелязва АП.
 
В предходни години представители на ултранационалистически и крайнодесни организации проведоха във Варшава на шествие независимостта, при което постоянно ставаха сбивания, конфликти с полицията и с участници в контрапротести, а на шествията нееднократно бяха видяни и неонацистки знаци, напомня ТАСС. Тази година кметицата на Варшава Хана Гронкевич-Валц опита да забрани проявата, защото не беше уверена, че ще може да подсигурява сигурността, само че президентът Дуда и министър председателят Моравецки подеха самодейност за общонационално шествие, като поканиха всички искащи. След това възбраната на кметицата бе анулирана с решение на Варшавския областен съд.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР