Полският президент Анджей Дуда подписа днес указ за въвеждане на

...
Полският президент Анджей Дуда подписа днес указ за въвеждане на
Коментари Харесай

Полският президент обяви извънредно положение по границата с Беларус

Полският президент Анджей Дуда подписа през днешния ден декрет за въвеждане на изключително състояние по границата с Беларус, утвърждавайки решение на държавното управление по въпроса, предадоха международните организации, като се позоваха на неговата канцелария, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Ситуацията на границата с Беларус е сложна и рискова ", сподели президентският представител Блажей Спихалски на конференция.

" Днес ние в Полша, носейки отговорност за нашите граници, само че и за границите на Европейския съюз, би трябвало да вземем ограничения, с цел да подсигуряваме сигурността на Полша и на (ЕС) ", съобщи той.

Разпоредбата би трябвало да влезе в действие незабавно след публикуването й в Държавен вестник.

Извънредното състояние ще работи 30 дни и ще визира 115 обитаеми места в Подласко воеводство и 68 в Любелско. То планува ограничение на придвижването на хора и възбрана на всеобщите прояви.

Европейски Съюз упреква беларуския президент Александър Лукашенко, че води " хибридна война ", употребявайки мигранти от страни като Ирак и Афганистан, с цел да оказва напън върху общността поради наложените от нея наказания против Беларус.

Полша се пробва да увеличи сигурността по своята граница, изграждайки ограда и разполагайки войски.

Според полската гранична защита е имало към 3500 опита за нелегално секване на границата през август, от които 2500 са били осуетени.

Правителството също по този начин споделя, че би трябвало да бъде квалифицирано за възможни " провокации " по време на проведени от Русия военни учения, които ще се проведат на съветска и беларуска територия покрай Полша от 10 септември.

" Втората причина за въвеждане на изключителното състояние в тази зона са военните учения... които ще се проведат до нашата граница ", съобщи полският вътрешен министър Мариуш Камински.

" Трябва да сме готови за всевъзможен сюжет ", сподели той.

Министерството на защитата съобщи, че Полша подхваща всички нужни дейности, с цел да се оправи с възможни закани от военните учения.

В ученията " Запад-2021 " ще вземат участие хиляди военнослужещи, танкове, артилерия и авиация.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР