Полският президент Анджей Дуда обяви в четвъртък, че страната му

...
Полският президент Анджей Дуда обяви в четвъртък, че страната му
Коментари Харесай

Полша изпраща 4 изтребителя МиГ-29 на Украйна до дни

Полският президент Анджей Дуда разгласи в четвъртък, че страната му ще изпрати четири МиГ-29 на Украйна, ставайки първият съдружник в НАТО, който доставя бойни самолети на Киев, оповестяват " Ройтерс ", " Дойче веле " и " Ал Джазира ".

" Първо, безусловно през идващите няколко дни ние ще предадем, доколкото си припомням, четири самолета на Украйна в цялостна редовност ", сподели Дуда на конференция във Варшава с президента на Чешката република Петр Павел. " Останалите се приготвят и обслужват ", добави той.

Полша възнамерява да изпрати общо 12 руски самолета, сподели Дуда в четвъртък.

Дуда не сподели дали други страни биха подхванали същия ход, макар че Словакия сподели, че ще изпрати МиГ-ове, които не употребява, в Украйна.

В сряда представителят на полското държавно управление Петр Мюлер сподели, че други страни, разполагащи с МиГ, също ще ги дават на Украйна, само че не ги назова.

Дуда сподели, че военновъздушните сили на Полша ще заменят самолетите, които дават на Украйна, с създадени в Южна Корея изтребители FA-50 и създадени в Съединени американски щати самолети F-35.

Полският министър председател Матеуш Моравецки съобщи във вторник, че Варшава може да изпрати своите МиГ-ове до седмици, само че не обясни дали има коалиция, подготвена да последва образеца.

Военновъздушните сили на Украйна са осведомени със самолетите и могат да ги ръководят незабавно без в допълнение образование.

Киев изиска изтребители, с цел да ускори въздушната си мощност, защото войната навлезе във втората си година, само че към момента няма признаци, че Съединените щати или Обединеното кралство ще изпратят военни самолети.

Украинският президент Володимир Зеленски при изненадващи визити предишния месец в Обединеното кралство, Франция и Брюксел, където се намират институциите на Европейския съюз, насочи апели за мощна военна техника.

Той сподели на английския парламент да даде на Киев " крила за независимост ", като изпрати бойни самолети, с цел да помогне да се обърне вълната против съветската атака.

В Париж Зеленски сподели: " Колкото по-скоро Украйна получи тежко оръжие с огромен обхват, колкото по-скоро нашите водачи получат самолети, толкоз по-скоро ще завърши тази съветска експанзия и ще можем да се върнем към мира в Европа ".

След като си обезпечи обещания за стотици съвременни бойни танкове, Украйна не крие обстоятелството, че би желала да получи съвременни бойни самолети - като създадените в Съединени американски щати F-16, заради тяхната разрушителна мощност и световна наличност.

Вашингтон не е направил никакви мнения дали ще даде изтребителите на Украйна или ще разреши на други страни да реекспортират личните си самолети F-16.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР