Полският президент Анджей Дуда изрази съмнение, че Украйна ще успее

...
Полският президент Анджей Дуда изрази съмнение, че Украйна ще успее
Коментари Харесай

Анджей Дуда се съмнява, че Украйна ще успее да си върне Крим

Полският президент Анджей Дуда изрази подозрение, че Украйна ще успее да си върне контрола над Крим , анексиран от Русия през 2014 година Изказването му провокира остри рецензии от представители на ръководещата коалиция и реакция от страна на украинския дипломат във Варшава, предава " Ройтерс ".

В петък вечерта беше оповестено изявление на Дуда за YouTube канала Kanal Zero, водещите на което попитаха президента дали в действителност има вяра, че Крим ще се върне под контрола на Украйна.

" Трудно ми е да отговоря на този въпрос ", сподели Дуда. " Не знам дали ще успее да върне Крим, само че имам вяра, че ще върне Донецк и Луганск. "

Полският президент добави, че Крим е " особено място... и по исторически аргументи ". " Защото в действителност, в случай че погледнем историята, той е бил в съветски ръце през множеството време ", добави Дуда.

Полският президент е прочут като един от най-верните поддръжници на Украйна в Европа. По време на пълномащабната съветска инвазия той неведнъж посещава Киев и показва поддръжка за управляващите в страната. П олша остава един от най-големите военни донори на Украйна в Европа и също по този начин е приела милиони украински бежанци.

Изявленията на Дуда, който е политически съдружник на дясната партия " Право и правдивост " (ПиС), която неотдавна мина в съпротива, провокираха остри рецензии от представители на ръководещата коалиция.

" Бих желал да припомня на господин Дуда, че в нашата страна има градове, които в своята история са принадлежали на Полша за по-кратък интервал от време, в сравнение с друга страна ", написа в X Роман Гертих, народен представител от Сейма. " Напълно неуместно изказване! "

Украинският дипломат в Полша Василий Зварич също отговори на думите на Дуда.

" Крим е Украйна, по този начин е и по този начин ще бъде . Основата е интернационалното право ", написа Зварич в мрежата X. " Временната окупация на Крим от Русия е военно закононарушение, за което тя ще бъде осъдена. " Деокупацията на Крим е наша обща задача и отговорност със свободния свят.
 ISW: Колкото по-дълго Русия поддържа самодейността, толкоз повече армията й ще се усъвършенства
ISW: Колкото по-дълго Русия поддържа самодейността, толкоз повече армията й ще се усъвършенства

Това сочи в дневния си разбор Институтът за проучване на войната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР