Полският премиер Матеуш Моравецки отмени пътуването си до Израел заради

...
Полският премиер Матеуш Моравецки отмени пътуването си до Израел заради
Коментари Харесай

Полският премиер отмени пътуване до Израел заради коментари на Нетаняху за сътрудничество с нацистите

Полският министър председател Матеуш Моравецки анулира пътуването си до Израел поради медийна обява, съгласно която израелският министър председател Бенямин Нетаняху загатнал за полско съдействие с нацистите през Втората международна война, предадоха Ройтерс и ТАСС, представени от Българска телеграфна агенция.

Говорителка на държавното управление удостовери, че Моравецки няма да участва на срещата на страните от Вишеградската група и Израел, която ще се организира на 19 февруари в Ерусалим. Вместо него от полска страна ще взе участие външния министър Яцек Чапутович. Моравецки през днешния ден е уведомил Нетаняху по телефона за решението си да анулира визитата, добави говорителката.

Офисът на Нетаняху уточни, че министър председателят е бил неправилно представен от в. " Джерусалем пост ", чийто публицисти участвали на брифинг с Нетаняху в коридорите на конференцията за Близкия изток във Варшава. След това изданието разгласило поправена информация.

В следващо изказване офисът на израелския министър председател добави, че при забележките си за полското съдействие с нацистките окупатори, Нетаняху не е отправял никакви общи обвинявания.

Израелският дипломат в Полша Анна Азари бе извикана за пояснения от полското държавно управление в петък.

Моравецки съобщи в изявление, оповестено през днешния ден от полската организация ПАП, че съгласно обяснението на Азари Нетаняху имал поради обособени случаи на поляци, сътрудничели на нацистите.

Напрежението сред Полша и Израел се ускори предходната година, откакто Варшава одобри ново законодателство, съгласно което потреблението на изречения като " полски лагери на гибелта " може да се санкционира с до три години затвор, напомня Ройтерс.

След напън от американската администрация и неодобрение от Израел, Полша смекчи наредбите, отказвайки се от наказването със затвор.

Мнозина поляци към момента отхвърлят да одобряват резултатите от изследвания, съгласно които хиляди техни сънародници са взели участие в Холокоста наред с хилядите, рискували живота си, с цел да оказват помощ на евреи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР