Полският премиер Матеуш Моравецки определи кризата с мигрантите на границата

...
Полският премиер Матеуш Моравецки определи кризата с мигрантите на границата
Коментари Харесай

Моравецки: Лукашенко започна хибридна война срещу ЕС

Полският министър председател Матеуш Моравецки дефинира рецесията с мигрантите на границата сред Полша и Беларус, която е и източна граница на Европейски Съюз, като "най-големия опит за дестабилизиране на Европа " след Студената война, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Президентът на Беларус Александър "Лукашенко стартира хибридна война против Европейски Съюз .

Това е (най-големият) опит за дестабилизиране на Европа от 30 години насам. Полша няма да се поддаде на изнудване и ще направи всичко, с цел да отбрани границите на Европейски Съюз ", написа в Туитър Моравецки.

Междувременно полската гранична защита заяви, че група от близо 100 мигранти

се е пробвала нощес да премине към този момент мощно укрепената граница сред Беларус и Полша, съобщи ДПА.

Опитът е подхванат малко преди среднощ покрай полското село Черемха, сподели говорителка на полската гранична защита. Беларуските сили за сигурност са докарали мигрантите до границата с камион и са им обезпечили дървени дъски, с цел да преодолеят оградата от бодлива тел, добави говорителката. По думите ѝ полската гранична защита е била замеряна с камъни и заслепявана с лазери.

Общо полската гранична защита е записала нощес 208 опита

за нелегално секване на границата. Доколкото Полша не позволява публицисти в региона, информацията не може да бъде доказана от самостоятелни източници.

В Беларус управляващите уголемяват помощта за мигрантите в центъра за настаняване в град Брузги .

Държавната осведомителна организация БелТА популяризира през днешния ден фотоси на бойци, разпъващи палатка за разпределяне на храна наоколо до постройката, която е превърната в общо спално помещение за мигрантите. Според разнообразни оценки в помещението са настанени близо 2000 мигранти, които отхвърлят да бъдат репатрирани и към момента се надяват да стигнат до Европейския съюз.

Полският министър председател Матеуш Моравецки дойде тази заран в естонската столица Талин

за диалози с естонската си сътрудник Кая Калас. Моравецки възнамерява по-късно през днешния ден да посети също Литва и Латвия, с цел да разиска обстановката по границата.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР