Полският премиер Матеуш Моравецки изпрати писмо до институции на ЕС,

...
Полският премиер Матеуш Моравецки изпрати писмо до институции на ЕС,
Коментари Харесай

Полша заплаши с вето бюджета на ЕС заради условията за върховенството на закона

Полският министър председател Матеуш Моравецки изпрати писмо до институции на Европейски Съюз, заплашвайки да наложи несъгласие на бюджета за 2021-2027 година, в случай че бъде включено изискване достъпът до европейски фондове да зависи от спазването на върховенството на закона от страна на съответните държавни управления, съобщи Ройтерс.

Писмото е сходно на друго, изпратено по-рано от унгарския министър председател Виктор Орбан. То е изпратено до председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, до ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и до немското ротационно председателство на Европейски Съюз.

Говорител на Европейска комисия удостовери, че такова писмо е получено.

Както Полша, по този начин и Унгария са обект на европейски процедури за подкопаване на независимостта на правосъдната система, медиите и неправителствените организации. След обвързването на превода на фондове със зачитането на върховенството на закона двете страни рискуват да изгубят милиарди евро финансиране от Европейски Съюз.

Въвеждането на това обвързване беше основно за Европарламента и някои северни европейски страни желаеха изискванията да бъдат още по-строги, отбелязва Ройтерс. Полша и Унгария обаче могат да наложат несъгласие на бюджета и да попречат на всички страни от Европейски Съюз да получават европейско финансиране. Това обаче би навредило и на тях. Варшава и Будапеща получават от бюджета повече средства, в сравнение с внасят и доста поддръжници на ръководещите националистически партии зависят мощно от директните европейски дотации.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР