Полският опозиционен лидер Доналд Туск в парламента по време на

...
Полският опозиционен лидер Доналд Туск в парламента по време на
Коментари Харесай

Вашингтон и ЕК загрижени заради приетия в Полша закон за противодействие на руското влияние

Полският опозиционен водач Доналд Туск в Народното събрание по време на дебатите по законопроекта на 26 май 2023 година Снимка: АП

Европейската комисия и Съединени американски щати показаха угриженост по отношение на признатия в Полша закон за основаване на комисия за противопоставяне на съветското въздействие, съобщи Франс прес. Според тях комисията би могла да се " намеси в свободните избори " през есента - обвинявания, отхвърлени от Варшава.

" Особено сме обезпокоени от приемането в Полша на нов закон за специфична комисия, който ще даде опция да се лишат жителите от правото им да заемат изборни длъжности без опция за правна отбрана ", съобщи във вторник европейският комисар по правораздаването Дидие Рейндерс. " Възниква въпросът дали разпоредбите за достъп до правораздаване, разпоредбите за достъп до самостоятелен арбитър, към момента се съблюдават, когато се взема административно решение ", продължи той, като акцентира, че Европейската комисия " няма да се поколебае да предприеме дейности ", в случай че законът в действителност докара до сходни проблеми.

От своя страна Съединени американски щати осъдиха закона, с който съгласно Вашингтон " може да се злоупотреби, с цел да се попречи на провеждането на свободни и почтени избори в Полша ", съгласно снощно изказване на Държавния департамент. Вашингтон споделя " опасенията, изразени от доста наблюдаващи, че този закон може да бъде употребен за блокиране на кандидатурите на опозиционни политици без надлежна процедура ". 

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР