Полският министър на земеделието Хенрик Ковалчик подаде оставка от поста

...
Полският министър на земеделието Хенрик Ковалчик подаде оставка от поста
Коментари Харесай

Полски министър хвърли оставка заради украинското зърно

Полският министър на земеделието Хенрик Ковалчик подаде оставка от поста си в сряда на фона на възходящия яд измежду фермерите по отношение на въздействието на украинския импорт на зърно върху цените в страната, съобщи Ройтерс.

Ковалчик сподели, че е решил да напусне поста заради решението на Европейската комисия да удължи безмитния импорт на зърно от Украйна до юни 2024 година

Полските фермери приканиха за назад въвеждане на мита, само че Ковалчик уточни: " Тъй като е ясно, че това искане няма да бъде изпълнено от Европейската комисия на този стадий, взех решение да подам оставка от поста министър на земеделието ".

Логистичните усложнения значат, че огромни количества украинско зърно, което е по-евтино от това, създадени в Европейския съюз, са се озовали в централноевропейските страни, отразявайки се отрицателно върху цените и продажбите на локалните фермери и създавайки главоболие за ръководещите в Полша националисти от партията " Право и правдивост " (PiS) в изборна за страната година.

Премиерите на пет страни, в това число Полша, писаха предишния петък до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с цел да упорстват за предприемане на дейности против вноса на украински селскостопански артикули.

Те споделиха, че може да се наложи митата да бъдат въведени още веднъж, в случай че притокът на зърно и други артикули от Украйна не може да бъде спрян с други средства, припомня Ройтерс.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР