Полският министър на външните работи Збигнев Рау подписа дипломатическа нота

...
Полският министър на външните работи Збигнев Рау подписа дипломатическа нота
Коментари Харесай

Полша иска от Германия близо 1,3 трилиона евро репарации

Полският министър на външните работи Збигнев Рау подписа дипломатическа нота до Германия по отношение на репарации за Втората международна война, с което официализира настояването на Полша преди визитата на висшия посланик на Берлин, съобщи БГНЕС.

Този ход бе подхванат, откакто предишния месец ръководещите националисти в Полша пресметнаха, че Берлин дължи на страната 6,2 трилиона злоти (1,28 трилиона евро).



Германия, която е най-големият търговски сътрудник на Полша, съобщи, че всички финансови искания, свързани с войната, са уредени.

" Нотата показва позицията на полския министър на външните работи, че страните би трябвало да подхващат незабавни стъпки за трайно и дейно споразумяване на въпроса за последствията от експанзията и немската окупация ", сподели Рау на конференция.

Лукаш Ясина, представител на полското външно министерство, съобщи пред кореспонденти, че Рау ще повдигне въпроса пред немския си сътрудник Аналена Бербок по време на визитата ѝ във Варшава във вторник.

Около шест милиона поляци, в това число три милиона полски евреи, са убити по време на войната, а Варшава е изравнена със земята след въстанието от 1944 година, в което умират към 200 000 цивилни, до момента в който Червената войска съзнателно стопира на другия бряг на река Висла и в продължение на месеци единствено следи методичното заличаване на столицата на Полша от германците.

През 1953 година тогавашните комунистически управници на Полша се отхвърлят от всички искания за военни репарации под натиска на Съветския съюз, който желае да освободи Източна Германия от всевъзможни отговорности.

Управляващите в Полша националисти от " Право и правдивост " настояват, че това съглашение е невалидно, тъй като Полша не е била в положение да контракти заслужено обезщетение.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР