Полският лидер казва, че преместването на тактически ядрени оръжия от Русия в Беларус премества регионалната сигурност

...
ВАРШАВА, Полша (АП) — Президентът на Полша Анджей Дуда каза
Коментари Харесай

ВАРШАВА, Полша (АП) — Президентът на Полша Анджей Дуда каза във вторник, че Русия вече е в процес на прехвърляне на някои ракети с малък обсег ядрени оръжия в съседна Беларус, ход, който според Дуда ще промени архитектурата на сигурността на региона и на целия военен съюз на НАТО.

И руският президент Владимир Путин, и беларуският му колега Александър Лукашенко казаха миналия месец, че Москва вече изпрати част от своите тактически ядрени оръжия в Беларус, след като обяви плана през март. САЩ и НАТО не са потвърдили този ход.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заклейми реториката на Москва като „опасна и безразсъдна“, но каза през юли, че алиансът не е забелязал промяна в ядреното оръжие на Русия поза.

Тактическите ядрени оръжия са предназначени за използване на бойното поле и имат малък обсег и ниска мощност в сравнение с много по-мощните ядрени бойни глави, монтирани на ракети с голям обсег. Русия каза, че ще запази контрола върху тези, които изпраща в Беларус.

Дуда направи коментарите си на съвместна пресконференция с гостуващия португалски президент Марсело Ребело де Соуса.

„Казвах на президента (Суза) относно изпълнението на декларациите на Владимир Путин, че руските тактически ядрени оръжия ще бъдат преместени на територията на Беларус“, каза Дуда. „Наистина, този процес се извършва, ние го виждаме.“

Дуда не даде подробности, но каза, че по „очевиден начин той променя архитектурата на сигурността в нашата част на Европа. Той променя архитектурата на сигурността в нашите непосредствени съседи, но също така и на източния фланг на НАТО, в същото време. Така че всъщност това променя ситуацията за целия алианс.“

Лукашенко казва, че разполагането на руски ядрени оръжия в страната му има за цел да възпре агресията от страна на членката на НАТО Полша, въпреки че Варшава не е отправила подобни заплахи. . Полша предлага на съседна Украйна военна, хуманитарна и политическа подкрепа в борбата й срещу инвазията на Русия и участва в международните санкции срещу Русия и Беларус.

Де Суза обеща да продължи да подкрепя борбата на Украйна и за други страни в региона, заявявайки, че той е също толкова важен за Португалия, колкото и ситуацията в нейните съседи.

„Ние сме обединени, ние сме солидарни, без никакви колебания и аз надлежно взех под внимание опасенията на Полша относно това, което може да се разбира като необходимостта да се следят отблизо всички движения, които могат да поставят под въпрос източните граници на Европейския съюз или на НАТО“, каза де Соуса.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР