Полският лидер Доналд Туск заяви, че Полша е готова да

...
Полският лидер Доналд Туск заяви, че Полша е готова да
Коментари Харесай

Полша ще съфинансира износа на зърно от Украйна

Полският водач Доналд Туск съобщи, че Полша е подготвена да " съфинансира " износа на украинско зърно за трети страни в опит да понижи напрежението с фермерите, предава БГНЕС. (Видеото е архивно.)

Недоволни полски фермери блокират гранични пунктове с Украйна и автомагистрали в символ на митинг против нелоялната конкуренция, която съгласно тях съставляват украинските селскостопански артикули на полския пазар.

В тирада дружно с канадския министър-председател Джъстин Трюдо, който посети Варшава на връщане от Украйна, Туск съобщи, че са разговаряли за това по какъв начин " коренно да усилят " износа на украинско зърно за по-бедните страни, които имат потребност от него.



" Полша е подготвена да взе участие интензивно в такива действия и да ги съфинансира ", сподели Туск пред кореспонденти, без да прецизира каква е схемата.

Русия блокира и бомбардира основни черноморски търговски пътища, употребявани от Украйна за експорт на селскостопанска продукция.

В устрема си да подкрепи стопански Киев, през 2022 година Европейският съюз реши да смъкна митата за украинските артикули, внасяни по суша. Според полските фермери украинските артикули не трябвало да дават отговор на европейските условия и за това били по-евтини.



Това обаче е съветска агитация. Участието на съветски сътрудници във фермерските митинги стана видно от плакати в поддръжка на президента на Русия Владимир Путин.

Истината е, че Украйна има преимуществото на обилни икономии от мащаба поради големите площи с благодатен чернозем, с които разполага. Освен това огромна част от украинските артикули остават в Европейски Съюз поради логистични проблеми, свързани с износа им за трети страни. На процедура износът по суша не е рентабилна опция при превозване на дълги дистанции. А Русия гневно пречи на украинския експорт по море.



Туск съобщи, че увеличението на износа на зърно от Украйна за други страни " може да бъде огромно облекчение за полските и европейските аграрни стопани, за Украйна и за тези, които чакат евтина храна в други райони на света ".

Връзките на Полша с Украйна стават все по-обтегнати поради граничните блокади и разногласието за зърното, като най-малко четири пъти полски фермери са разсипвали украинско зърно, разбивайки камиони и товарни влакове.



В неделя осем вагона, пренасящи украинска царевица, бяха отворени и тонове от нея бяха изсипани на железопътните релси.

Освен това полски фермери блокираха в неделя основна автомагистрала към Германия.

В отговор Киев прикани Варшава да постави завършек на " безнаказаността " за " вандалските актове ".

Туск съобщи, че новото напрежение във връзка със зърното съставлява " сериозен миг " в връзките сред двете страни.

Той прикани Европейския съюз и Украйна да работят дружно за намиране на решение.

" Би било най-голямата нелепост в историята на нашите нации, в случай че в този момент изпаднем в несъгласие и не намерим решение на този въпрос ", сподели Туск: " Защото ние се нуждаем един от различен както в никакъв случай до момента. "

Показателно е, че съгласно скорошно социологическо изследване, оповестено от RMF24, 47% от поляците се притесняват от война с Русия.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР