Полските законодатели потвърдиха членовете на предизвикваща разногласия комисия, която според критиците е насочена към опозицията

...
Полските законодатели потвърдиха кандидатите за противоречивата комисия за изследване на
Коментари Харесай

Полските законодатели потвърдиха кандидатите за противоречивата комисия за изследване на руското влияние в страната, за която се смята, че е насочена опозицията и нейният популярен лидер Доналд Туск преди парламентарните избори на 15 октомври

От Асошиейтед прес, 30 август 2023 г., 8:24 ч. Избори.

Комисията беше създадена със закон, предложен от управляващата националистическа партия "Право и справедливост", за да провери дали между 2007 г. и 2022 г. политици са взели решения под влиянието на Русия, които биха могли да застрашат Полша сигурност.

Всичките девет кандидати бяха посочени от Закона и справедливостта. Опозицията не участва в процеса, нито в гласуването в долната камара. В отделни гласувания кандидатите бяха потвърдени от депутатите от управляващата партия, които контролират тясно мнозинство в камарата.

На предстоящите избори Право и справедливост, която има управляван от 2015 г., ще търси безпрецедентен трети мандат на властта, докато се изправя срещу Туск и неговата Гражданска коалиция от центристки опозиционни партии.

Критиците казват, че комисията ще има противоконституционни правомощия, включително капацитета да изключва длъжностни лица от обществения живот за десетилетие. Засега не е ясно къде ще се проведе първото заседание.

ЕС започна правни действия срещу страната членка Полша през юни заради спорния закон за създаване на комисията и предупреди за по-нататъшни стъпки, ако органът бъде активиран. Той беше критикуван и от Съединените щати.

Управляващата партия обвини Туск, че е бил твърде приятелски настроен към Русия и президента Владимир Путин като министър-председател между 2007 г. и 2014 г. и сключване на газови сделки, благоприятни за Москва, преди да отиде в Брюксел, за да бъде президент на Европейския съвет между 2014 г. и 2019 г.

Лидерът на партията "Право и справедливост" Ярослав Качински и Туск са дългогодишни политически съперници.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР