Полските опозиционни партии ще се обединят в опит да отнемат

...
Полските опозиционни партии ще се обединят в опит да отнемат
Коментари Харесай

Полската опозиция ще се обедини срещу управляващите за идните избори

Полските опозиционни партии ще се обединят в опит да лишават на националистическата " Право и правдивост " болшинството ѝ в Сената. Парламентарните избори са на 13 октомври и към този момент изследванията демонстрират, че тя ще вземе втори мандат с над 40% поддръжка в долната камара (Сейма).

В нея системата е пропорционална. Но в Сената влизат претендентите, спечелили най-вече гласове в своята област. Това значи, че в случай че опозиционните партии не се конкурират една с друга, а се обединят зад една кандидатура във всеки район, имат късмет да победят консервативните ръководещи.

Горната камара може да дебатира и да отхвърля закони, признати от Сейма. Критиците на " Право и правдивост " настояват, че партията се възползва и досегашното си болшинство в двете елементи на Народното събрание, с цел да приема закони без време за разисквания и разбор.
Според допитване на института ИБРИС " Право и правдивост " получава 41.7%, основната опозиционна партия " Гражданска платформа " е с 25%, а коалиция на леви сили е с 10.2 %.

От идването си на власт през 2015 година " Право и правдивост " е в спор с Европейския съюз поради промените си на правосъдната система, както и за политиката си в региона на миграцията и околната среда. Според нейни критици тези разногласия може да се изострят при повторна победа на сегашните ръководещи, отбелязва организация " Ройтерс ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР