Полските депутати приеха спорната съдебна реформа, която на практика им

...
Полските депутати приеха спорната съдебна реформа, която на практика им
Коментари Харесай

Полша тръгва с нов премиер към челен удар с ЕС

Полските депутати одобриха противоречивата правосъдна промяна, която на процедура им дава власт над избора на съдии, съобщи „ Ройтерс”. Мярката беше остро подложена на критика от Европейски Съюз, като Брюксел дори заплаши Варшава с лишаване на правото на глас.

Последната дума имат Сенатът и президентът Анджей Дуда, само че ръководещите от консервативната „ Право и справедливост” настояват че радикалната смяна е единственият метод за пречистване на правосъдната система от корупцията. За задачата политическата квота в правосъдния съвет ще придобие съществена тежест, а огромен % от висшите съдии ще бъдат принудени да се пенсионират.
Протест против законовите промени в Гданск
Междувременно, Полша има и нов министър председател, откакто „ Право и справедливост” принудиха Беата Шидло да подаде оставка. На нейно място идва министърът на финансите и икономическото развиване Матеуш Моравиецки.

Според анализатори, партийният водач Ярослав Качински е подхванал рокадата за понижаване на напрежението вътре в държавното управление в навечерието на три поредни изборни години.

Въпреки задълбочаващия се спор с Европейски Съюз (откъдето идват рецензии за авторитарност и липса на взаимност с останалите страни членки), „ Право и справедливост” се употребява с висок рейтинг поради ниската безработица, великодушното харчене в публичната сфера и непрестанно демонстрираната от властта обвързаност към обичайните католически полезности.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР