Полски съд призна 14 членове на разбита шпионска група за

...
Полски съд призна 14 членове на разбита шпионска група за
Коментари Харесай

Полски съд призна 14 чужденци за виновни в шпионаж в полза на Москва

Полски съд призна 14 членове на разрушена шпионска група за отговорни по обвинявания в подготовка на саботажи и осъществяване на разследваща активност в интерес на Русия, съобщи Франс прес.

Миналия месец против 14-е бяха предявени обвинявания, включващи подготовка за дерайлиране на влакове, пренасящи помощи за прилежаща Украйна, наблюдаване на военни обекти и сериозна инфраструктура в страната членка на НАТО и Европейски Съюз.

" След като прегледа делото, съдът призна всички подсъдими за отговорни за закононарушенията, в които са упрекнати, и откри, че някои от тях са работили в границите на проведена незаконна група ", разгласи съдията докладчик Ярослав Ковалски при произнасянето на присъдата. Наложените присъди варират от един месец до шест години затвор.

Четиринадесетте подсъдими не участваха през вчерашния ден в правосъдната зала, защото всички се признаха за отговорни, отбелязва Агенция Франс Прес. Членовете на групировката са " руснаци, украинци и белоруси ", съгласно Барбара Марковска, говорителка на съда в Люблин. 

Други двама хипотетични членове на групата, които са осе отказали от първичните си самопризнания, ще бъдат съдени настрана. 

Сред наказаните е и Максим С., съветски хокеист, който играеше за полски клуб. Арестът му през юни накара Москва да изрази " мощен митинг " и да изиска пояснения от Полша. 

В групата са включени и " двама украински юристи и политолог, учителка по френски език, фармацевт (и) компютърен инженер ", съгласно в. " Жеч посполита ". 

От следствието оповестиха, че членовете на мрежата са получавали поръчки посредством " Телеграм ", а заплащането си – в криптовалути. " Това в действителност е съвременен метод, евентуално чужд до момента, за образуване и деяние на шпионски мрежи в нашата страна ", акцентира прокурор Пьотр Лопатински.

Според полските медии получените от подсъдимите суми варират от 300 до 10 000 $. 

Сред обектите, които шпионите са следили, са контролните пунктове на границата с Украйна и главните железопътни направления, употребявани за прекачване на оръжия и филантропична помощ към тази прилежаща страна. Освен това 14-е са разпространявали пропагандни материали, целящи да провокират ненавист против украинците.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР