Полски съд осъди гражданска активистка на 8 месеца общественополезен труд

...
Полски съд осъди гражданска активистка на 8 месеца общественополезен труд
Коментари Харесай

Ще продължавам да помагам на жените. Присъда за Юстина, която опита да помогне на жена за безопасен аборт

Полски съд осъди гражданска активистка на 8 месеца общественополезен труд за това, че е дала на друга жена медикаменти, които провокират аборт. Абортите са съвсем изцяло неразрешени в Полша, а Юстина Виджинска е първата правозащитничка с присъда за подкрепяне на бременна. Опасен казус.

Знаково дело за правото на аборт в католическата Полша приключи с решение, което провокира митинги.

Юстина Виджинска - съосновател на Abortion Dream Team (ADT) - активистка група, която оказва помощ на полякините да получат достъп до медикаменти за улеснение на спиране на бременността в чужбина, беше упрекната от прокуратурата в " подпомагане при осъществяване на аборт ". В Полша това се счита за закононарушение, наказуемо с до 3 години затвор .

Активистката е приета за отговорна. Решението е казус. Юстина не получава ефикасна присъда, само че Варшавският областен съд я осъжда на 30 часа месечно общественополезен труд в продължение на 8 месеца. Магистратите не взимат под внимание обстоятелството, че дамата, на която посъдимата е изпратила хапчета, не е направила аборт с тях, а преди този момент е била жертва на домашно принуждение.

Според Центъра за репродуктивни права (CRR) - международна организация на юристи и покровители за правата на индивида, това е " първият случай в най-новата история, в който бранител на правата на индивида в Европа е преследван и наказан за подкрепяне на достъпа до аборт ".

Още при започване на процеса представители на Организация на обединените нации, гинеколози и групи за отбрана на правата на индивида упорстват процесът да бъде преустановен. Това не се случва.

След решение на следения от полското държавно управление Конституционен съд от 2020 година , което докара до., законът в страната разрешава преустановяване на бременността единствено при положение на блудничество, обезчестяване или риск за здравето на майката. Дори не, в случай че плодът е повреден. Само в случай че дамата сама направи аборт – честа процедура в тези условия, това не се счита за закононарушение.

Би Би Си отбелязва, че единствено Малта има по-строги закони в Европейски Съюз – там се плануват до 3 години затвор за дами, които прекъсват наложително бременността си, и до 4 години - за подкрепяне на аборт.
Как се разви процесът
По време на процеса прокурорът желае от съда да осъди Юстина Виджинска на 10 месеца общественополезен труд и 10 000 злоти (около 2100 евро) санкция. Организацията срещу абортите Ordo Iuris, която се причислява към делото като amicus curiae (буквално „ другар на съда “, който не е страна по делото, само че му е разрешено да подкрепя съда с информация – б.р.), упорства за по-тежка присъда - 1 година отнемане от независимост.

На място са и групи срещу абортите - с камион и билборд със фотография на мъртъв плод и надпис " Хапчетата за аборт убиват ".

Присъдата на Виджинска не е дефинитивна и отбраната ще я апелира.
Реакциите
За първи път съществени ограничавания за абортите са въведени в Полша през 1993 година Управляващата в страната партия " Право и правдивост " (PiS) дава обещание да затегне законите, когато идва на власт през 2015 година Съсредоточава се върху премахването на правото на дамите да прекъсват бременност при положение на съдбовна особеност на плода.

Парламентарната съпротива стопира измененията в закона, само че през октомври 2020 година Конституционният арбитражен съд на Полша постановява, че е противоконституционно дамите да прекъсват бременност при положение на аномалии на плода.

По публични данни през 2019 година 98% от 1100 законни аборта в страната са осъществени поради тежка и необратима дисторция на ембриона.

Активисти и групи за отбрана на правата на дамите разясняват, че решението от 2020 година е имало вцепеняващ резултат върху лекарите, които в този момент се опасяват от последствия, даже когато има законови учредения за аборт.

През ноември 2021 година хиляди поляци излязоха по улиците, когато бременна жена умря в болница. Семейството ѝ сподели, че законът е попречил на лекарите да се намесят - 30-годишната Изабела умира от септичен потрес, защото те са изчакали нероденото ѝ бебе да почине.

Миналата година, когато стартира делото против Виджинска, Международната федерация по гинекология и акушерство (Фиго) изпрати писмо до основния прокурор на Полша Збигнев Зиобро, в което го прикани да отдръпна обвиняванията и да спре по-нататъшните " репресии " против нея или други деятели, както и да декриминализира изцяло достъпа до аборт.

След присъдата Хилари Марголис от " Хюман райтс уоч " сподели, че " това обезпокоително и ужасяващо решение изисква дейности от страна на Европейски Съюз ". " Полското държавно управление сподели, че ще стигне до рискови крайности в офанзивата си против правата на дамите ", добави тя.

Генералният секретар на „ Амнести Интернешънъл “ Аниес Каламар разяснява, че присъдата бележи потискащо ниско равнище в репресиите против репродуктивните права в Полша и високата цена заплащат дамите и бранителите им.
„ Опасен казус за гонене на правозащитници в Полша “.
Според нея Виджинска въобще не е трябвало да бъде съдена, тъй като това, което е направила, не би трябвало да е закононарушение - то е демонстрация на съчувствие.

А по думите на Кейна Йошида - старши юридически консултант в Центъра за репродуктивни права, правосъдното гонене на Виджинска основава „ рисков казус за гонене на правозащитници в Полша “.

Активистите на ADT се стараят да работят в границите на полското законодателство. Те дават препоръки по какъв начин да се поръчат таблетки за аборт от страни като Нидерландия , където лекарството може да се закупи законно. През 2022 година ADT е помогнала на повече от 9000 дами в Полша да получат достъп до медицински аборт.

Междувременно правозащитници описват за проблем, с който се сблъскват от началото на войната, която Русия води в Украйна . Около 1,5 млн. украински бежанци избягаха в Полша. От феминистката мрежа " Аборти без граници " оповестяват, че повече от 2700 украинки са се обърнали към тях за помощ при аборт, тъй като са били и са забременели, само че не могат да създадат аборт в Полша.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР