Полски официални лица заявиха, че са раздали на пожарните служби

...
Полски официални лица заявиха, че са раздали на пожарните служби
Коментари Харесай

Заради ядрената заплаха на Русия: Полша раздава йодни таблетки

Полски публични лица обявиха, че са раздали на пожарните служби в цялата страна противорадиационни таблетки при положение на облъчване, провокирано от войната в прилежаща Украйна, като в същото време отхвърлиха да има причина за паника.
Този ход бе подхванат
в отговор на боевете към украинската атомна електроцентрала в Запорожие – най-голямата в Европа – които породиха опасения за нуклеарна злополука.

“Решихме превантивно, изпреварващо да стартираме да разпространяваме таблетки калиев йодид в районните пожарни служби ”, съобщи пред кореспонденти заместник-министърът на вътрешните работи Блаже Побози.

Той съобщи, че това е рутинна самодейност “в случай на евентуална радиационна опасност, която сега не съществува ”.

Таблетките ще бъдат предадени на локалните управляващи и в последна сметка ще се озоват в пунктовете за разпределяне – в множеството случаи в учебните заведения – откъдето жителите ще ги вземат, в случай че се наложи. Той съобщи, че има задоволително дози за всички, които ще се нуждаят от тях.
Медицинският представител
на конференцията, доктор Войчех Згличински, предизвести да не се одобряват противорадиационни таблетки, с изключение на при нужда. Той добави, че децата, младежите, бременните дами и кърмачките са най-застрашени да се разболеят от рак вследствие на излагане на радиация.

Побози съобщи, че таблетките с калиев йодид са превантивна мярка при положение на нуклеарна повреда, само че няма да оказват помощ в отговор на офанзива с тактическо нуклеарно оръжие. При този сюжет “се освобождават напълно разнообразни изотопи, против които за жалост няма таблетка, която да ни защищити ”, сподели той пред кореспонденти. 
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР