Полски апелативен съд осъди Мариуш Камински, бивш министър на вътрешните

...
Полски апелативен съд осъди Мариуш Камински, бивш министър на вътрешните
Коментари Харесай

Бившият вътрешен министър на Полша е осъден на 2 години затвор

Полски апелативен съд осъди Мариуш Камински, някогашен министър на вътрешните работи при предходното националистическо държавно управление, на две години затвор за превишаване на служебните му отговорности. Присъдата е по дело от 2007 година.

Камински е заемал и поста координатор на специфичните служби и в очите на критиците му въплъщава властническите трендове в популистката националистическа партия " Право и правдивост ", която загуби властта на парламентарните избори през октомври. В допълнение към присъдата за отнемане от независимост Варшавският районен съд забрани на Камински да заема обществени длъжности в продължение на пет години. Същото решение беше постановено и за неговия заместител Мачей Вазик.

Обвиненията против него датират от времето, когато е бил началник на службата за битка с корупцията. Полицаи от неговото звено, настоящи под прикритие, са предложили подкупи, с цел да разкрият корупцията на политици, отговарящи за преобразуването на аграрни земи в терени за строителство.

Осъден за първи път по това дело през 2015 година, Камински беше опрощение от президента Анджей Дуда, съдружник на " Право и правдивост ", още преди решението да влезе в действие. Това му разреши да продължи кариерата си в държавното управление. Решението на президента обаче беше оспорено от Върховния съд, макар решенията на Конституционния съд.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР