Полската компания за ядрена енергия Полски атомни електроцентрали (Polskie Elektrownie

...
Полската компания за ядрена енергия Полски атомни електроцентрали (Polskie Elektrownie
Коментари Харесай

Полша подписа договор с Уестингхаус за първата си АЕЦ

Полската компания за нуклеарна сила Полски атомни електроцентрали (Polskie Elektrownie Jądrowe) и американската компания " Уестингхаус " (Westinghouse) подписаха контракт за предпроектни работи по построяването на първата полска атомна електроцентрала, съобщи Полската организация по печата, представена от Българска телеграфна агенция.

Договорът обгръща 10 области на подготвителни работи, в това число създаване на модел за осъществяване на инвестицията, правене на оценка на сигурността, основаване на стратегия за надзор на качеството и установяване на подизпълнители.

През ноември 2022 година полското държавно управление утвърди решение за създаване на огромни нуклеарни централи в Полша, с което удостовери избора на " Уестингхаус " за снабдител на технологии за първата полска атомна електроцентрала.

Първата АЕЦ в страната ще бъде ситуирана в Лубятово-Копалино, крайбрежна околност в северната част на Полша, а цената на построяването ѝ се прави оценка на 20 милиарда щатски $.

Марк Бжежински, дипломат на Съединени американски щати в Полша, съобщи при подписването на контракта, че атомната електроцентрала в Полша ще бъде забележителен фактор за подсилване на енергийната сигурност, което е значимо за " националната сигурност ", както и за понижаване на излъчванията на парникови газове и възстановяване на качеството на въздуха.

На конференцията, която последва подписването на съглашението, министърката по въпросите на климата Анна Москва съобщи през днешния ден, че чака още една договорка с американската компания, този път за планиране на полската атомна електроцентрала, да бъде подписана през тази година.

" Поемаме ангажимент да подпишем идващия контракт, който ще ускори още повече нашето съдействие, по-късно тази година... Надявам се преди лятната почивка ", сподели тя. Томаш Степен, основен изпълнителен шеф на Полски атомни електроцентрали, съобщи на конференцията: " Днес изпълняваме този значим стадий - от концептуалната фаза навлизаме във етапа на предварителното планиране, подготвителната фаза. "

Първият реактор би трябвало да стартира да работи през 2033 година, а идващите реактори ще бъдат изграждани на всеки две години.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР