Полската енергийна компания ПГНиГ (PGNiG) обяви, цитирана от световните агенции,

...
Полската енергийна компания ПГНиГ (PGNiG) обяви, цитирана от световните агенции,
Коментари Харесай

След 3 години Полша слага край на голям газов договор с Русия

Полската енергийна компания ПГНиГ (PGNiG) разгласи, представена от международните организации, че няма да продължи след 2022 година контракта си за доставки на синьо гориво с Газпром. Решението е взето, защото националната газова група е съумяла да диверсифицира източниците си, се добавя в официалното съобщение ѝ.

ПГНиГ е изпратила до съветския газов тръст декларация за желание на 31 декември 2022 година да бъде прекъснато действието на контракта за покупко-продажба на газ на Република Полша, подписан на 25 септември 1996 година и прочут като контракта от Ямал, се прецизира в официалното съобщение.

Полските управляващи към този момент бяха оповестили през последните години, че няма да продължат този контракт, който съгласно тях, прави Полша подвластна от Русия в енергийната област. Освен това съгласно Варшава съветската група дефинира прекомерно високи цени на синьото гориво по отношение на пазарните.

ПГНиГ показва, че диверсифицирането на енергийните източници през последните години е разрешило на Полша да подсигурява енергийната сигурност на страната и да постави завършек на контракта от Ямал.

Близо две трети от потребявания газ в Полша или към 10 милиарда кубични метра сега са доставяни от Русия по силата точно на този контракт.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР