Полската агенция за вътрешна сигурност (ABW) изготви списък с 45

...
Полската агенция за вътрешна сигурност (ABW) изготви списък с 45
Коментари Харесай

Полша гони 45 руски дипломати

Полската организация за вътрешна сигурност (ABW) изготви лист с 45 съветски дипломати, обвинени в шпионаж и изиска експулсирането им, сподели пред кореспонденти Станислав Жарин, представител на координатора на полското разузнаване, предава РИА Новости.

" Агенцията за вътрешна сигурност е изготвила лист с 45 разпознати лица, работещи в Полша под така наречен дипломатическо прикритие. Това са лица, които работят с дипломатически статут, само че действително правят разследваща активност против Полша. Този лист, който е възложен на Министерството на външните работи включва чиновници на съветските специфични служби, както и лица, които им сътрудничат ", сподели Жарин.

Той посочи, че ръководителят на Агенцията за вътрешна сигурност " предавайки този лист на полското външно министерство, в това време е предложил те да бъдат изгонени незабавно от територията на Полша ".

В отговор полските управляващи навреме са решили да експулсират упрекнатите съветски дипломати от страната за действия, които съгласно Варшава " не дават отговор на техния дипломатически статут ". Това заяви в сряда полският портал Onet, базирайки се на източници в държавното управление на страната, представен от ТАСС.

Според портала съветският дипломат в Полша Сергей Андреев е бил извикан в Министерството на външните работи рано сутринта в сряда.
 България влезе в лист с вражески към Москва страни
България влезе в лист с вражески към Москва страни

Това визира покупко-продажбите и заплащанията към тези страни

В петък, 18 март, Латвия, Естония и Литва. За това оповестиха външните министерства на трите балтийски страни, представени от " Ройтерс ".

Литва е експулсирала четирима дипломати, а Латвия и Естония - по трима.

Дипломатите бяха експулсирани посредством съгласуван ход " по отношение на действия, които опонират на техния дипломатически статут и поради продължаващата съветска експанзия в Украйна ", написа в тогава в " Туитър " латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс.

В същия ден и България, като ги упрекна в шпионаж.

Изгонванията на съветски дипломати поради " активност, несъвместима с дипломатическия им статут " станаха изключително чести след отравянето на някогашния съветски и руски разузнавач Сергей Скрипал на 4 март предходната 2018 година. Според Лондон, Скрипал и щерка му Юлия с вещество " Новичок " в град Солсбъри. След това последва съгласуван отговор на Англия и съдружниците й като бяха изгонени доста съветски дипломати от разнообразни страни.

След това с спомагателното обостряне на дипломатическите връзки сред Русия и Съединени американски щати поради американските обвинявания за съветска интервенция в президентските избори през 2016б година бяха изгонени голям брой съветски дипломати от Съединени американски щати и бяха закрити две съветски консулства там.

Русия постоянно дава отговор огледално и нормално гони същия брой и сан дипломати от съответната страна.
 Мария Захарова заплаши с
Мария Захарова заплаши с " съответен отговор " на изгонването на съветски дипломати от България

Тя дефинира тези дейности като " невиждан по мащаб демарш "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР