Полша забрани абортите дори когато плодът е увреден. Конституционният съд

...
Полша забрани абортите дори когато плодът е увреден. Конституционният съд
Коментари Харесай

Полша забрани абортите дори при увреждане на плода. Избухнаха протести, властта отговори с насилие |

Полша забрани абортите даже когато плодът е повреден. Конституционният съд разгласи, че това е противоконституционно. В отговор на решението избухнаха митинги, които властта посрещна с пикантен спрей.

Решението бе оповестено през вчерашния ден. С него абортът в Полша става съвсем неосъществим. Извършването му ще е възможно единствено при обезчестяване, блудничество и опасност за живота или здравето на дамата.

Законът от 1993 година, който позволява аборт при тежки увреждания на плода, бе нападнат от народен представител от ръководещата националистическа партия " Право и правдивост " предходната година.

В католическа Полша законодателството в тази област е едно от най-строгите в Европа.

Срещу решението се оповестиха интернационалните правозащитни организации. Комисарят по правата на индивида към Съвета на Европа Дуня Миятович написа по този мотив " Това е печален ден за правата на дамите ". Според нея решението е еднакво на нарушение на човешките права.

Стотици жители излязоха на митинг в столицата Варшава нощес в нарушаване на разпоредбите на карантината, които не разрешават събирането на повече от 10 души на едно място. Полицията ги разпръсна с пикантен спрей. Сблъсъците станаха пред дома на водача на " Право и правдивост " Ярослав Качински. Жени носеха свещи и плакати с надписа " мъчение " Протести имаше още в Краков, Лодз и Зачодниополские. 

Говорител на полицията изясни, че служителите на реда са употребявали пикантен спрей, когато някои протестиращи хвърлили камъни и се пробвали да пробият кордона към дома на Качински.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР