Полша временно ще спре целия внос на зърно от Украйна,

...
Полша временно ще спре целия внос на зърно от Украйна,
Коментари Харесай

Полша временно спира целия внос на зърно от Украйна

Полша краткотрайно ще спре целия импорт на зърно от Украйна, оповестиха държавните управления на двете страни, представени от " Политико ". Мярката идва след среща сред новия министър на земеделието на Полша Роберт Телус, който встъпи в служба на 6 април, с украинския му сътрудник Микола Солски на граничен пункт сред двете страни. " Украинската страна предложи мощно да ограничи и за момента даже изцяло да спре вноса на зърно за Полша ", съобщи Телус по време на взаимна конференция след срещата.

Той добави, че рестриктивните мерки няма да обгръщат преноса на зърно, предопределено за други страни.

След нахлуването на Русия, Украйна беше принудена да пренасочи към половината от износа си от блокираните черноморски пристанища към Полша, Унгария, Румъния и други гранични страни. Този ход, подкрепят от Европейската комисия и страните от Европейски Съюз, имаше за цел да хвърли избавителен пояс към Украйна, един от най-големите селскостопански производители в света, и да подсигурява, че нейният експорт може да доближи международните пазари.

Но вместо да напусне източните страни членки на Европейски Съюз, огромна част от продукцията наводни локалните пазари. Българските аграрни производители неведнъж стачкуваха поради безконтролния импорт от Украйна.

По-рано тази седмица предшественикът на Телус, Хенрик Ковалчик, подаде оставка на фона на всеобщите митинги на фермерите по въпроса. Румъния и България претърпяха сходни талази от вълнения, като фермери проведоха демонстрации в столиците и блокираха гранични пунктове.

„ Ситуацията е сложна както за украинските, по този начин и за полските фермери. Всички разбираме кой е отговорен, само че би трябвало да решим този проблем. Украинската страна ще се въздържи от експорт на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед за Полша до новия сезон “, сподели Микола сподели, имайки поради реколтата от това лято.

Солски добави, че двете страни ще се срещнат още веднъж през идващите дни, с цел да обезпечат равен пренос на зърно, предопределено за други страни.

Източник " Гласове "

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!    

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР