Полша ще спре доставките си на оръжие за Украйна. Това

...
Полша ще спре доставките си на оръжие за Украйна. Това
Коментари Харесай

Полша ще спре да въоръжава Украйна заради спор за вноса на зърно

Полша ще спре доставките си на оръжие за Украйна . Това сподели министър председателят на страната Матеуш Моравецки , представен от Би Би Си. Причината за това е дипломатическият спор за украинското зърно.

" Вече не предаваме оръжия на Украйна, тъй като в този момент въоръжаваме Полша с по-модерни оръжия ", сподели той.

През последните седмици напрежението сред двете страни нараства. На 15 септември изтече краткотрайната възбрана за импорт на зърно от Украйна в пет страни членки на блока, измежду които и Полша. Правителството там обаче разгласи, че ще продължи възбраната за страната си.

В речта си пред Общото заседание на Организация на обединените нации във вторник украинският президент Володимир Зеленски сподели, че Киев работи за опазване на сухопътните направления за експорт на зърно, само че добави, че " политическият спектакъл " към вноса на зърно единствено оказва помощ на Москва . Заради тези мнения Полша привика украинския дипломат.

Полша поддържа Украйна от началото на войната както с оръжие и филантропична помощ, по този начин и с обезпечаване на леговище за милионите избягали украинци.

Спорът за зърното стартира, откакто войната в Украйна и отдръпването на Русия от зърнената договорка съвсем напълно затвориха главните черноморски транспортни пътища. Това принуди Украйна да търси различни сухопътни направления.

Така огромни количества зърно се озоваха в Централна Европа . В някои страни това провокира огромни митинги на аграрни производители, които се притесняваха, че украинското зърно ще намали цената на локалната стока. Такава беше обстановката и в България.

Вследствие на това при започване на годината Европейският съюз вноса на зърно в пет страни: България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Забраната изтече на 15 септември и Европейски Съюз реши да не я възобновява, само че Унгария, Словакия и Полша взеха решение да продължат да я ползват.

България анулира своята възбрана, което докара до на аграрни производители през последните дни.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР