Полша ще се противопостави на назначаването на датската премиерка Мете

...
Полша ще се противопостави на назначаването на датската премиерка Мете
Коментари Харесай

Уолстрийт джърнъл: Полша блокира кандидатурата на датската премиерка за генерален секретар на НАТО

Полша ще се опълчи на назначението на датската премиерка Мете Фредериксен за нов общоприет секретар на НАТО, заяви в. " Уолстрийт джърнъл ", базирайки се на свои европейски източници, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според тях Варшава счита избирането на Фредериксен за несъответстващо на потребностите на алианса на фона на нашествието на Русия в Украйна. Това значи, че тя няма да има късмет, защото избирането на общоприет секретар на НАТО се прави с консенсус.

Мандатът на настоящия общоприет секретар, норвежеца Йенс Столтенберг, изтича през септември, а идната среща на върха на алианса и планувана за 11 юли в литовската столица Вилнюс.

Полската страна упорства, че новият общоприет секретар би трябвало да идва от страна от източния фланг на НАТО, по опция – от някогашна република на Съюз на съветските социалистически републики, с което да се изпрати сигнал към Москва. В тази връзка някои оферират кандидатурата на естонската премиерка Кая Калас.

Освен това Варшава показва и подозрения дали Дания дава отговор на критериите на алианса за разноски за защита.

През май управляващите на кралството дадоха обещание да влагат над 20 милиарда $ в националната защита през идващото десетилетие, което би трябвало да разреши на страната да доближи изискваните 2% от Брутният вътрешен продукт.

Русия декларира, че разширението на военния съюз е опасност за нейната сигурност. След началото на нашествието в Украйна обаче, Финландия се причисли към НАТО, а Швеция е подала кандидатура и алиансът е по-единен отвсякога, отбелязва американското издание.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР