Полша ще продължи да подкрепя Украйна срещу руската инвазация и

...
Полша ще продължи да подкрепя Украйна срещу руската инвазация и
Коментари Харесай

Туск и Зеленски загърбват споровете, Украйна ще купува оръжия на кредит от Полша.

Полша ще продължи да поддържа Украйна против съветската инвазация и ще се опита да позволи всички разногласия сред двете прилежащи страни.

За това се ангажира полският министър председател Доналд Туск в Киев по време на първото посещаване му посещаване в страна отвън Европейския съюз, откогато е на поста.

Противоречията сред Варшава и Киев се появиха през последните месеци на фона на блокади от полски аграрни производители, недоволни от вноса на евтина селскостопанска продукция от Украйна.

" Сигурността на полската нация и на полската страна също са заложени на карта в тази битка ", сподели Тус на взаимна конференция след среща с украинския президент Володимир Зеленски.

На срещата е станало ясно още, че Полша ще даде нов тип военна помощ за Украйна под формата на заем.

" Новият полски боен пакет е реалност и ние оценяваме тази помощ. Това е нова форма на взаимоотношение, която се постанова поради по-голямата потребност от оръжия за Украйна. Това ще бъде полски заем за Украйна, ” съобщи Зеленски.

Военната помощ е била измежду главните тематики на диалозите сред двамата водачи, като са били разисквани и опциите за взаимно произвеждане на оръжие.

През септември 2023 година тогавашният полски министър-председател Матеуш Моравецки съобщи, че Варшава към този момент не доставя на Киев никакви оръжия. По-късно тогавашният представител на полското държавно управление Пьотр Мюлер разясни думите на Моравецки, като уточни, че полските управляващи предават на Украйна единствено тези оръжия, чиито доставки са били контрактувани по-рано.

Полският министър председател е декларирал още, че страната му е подготвена да се включи във възобновяване на Украйна и че за задачата държавното управление ще назначи специфичен комисар за задачата.

" Не ме е боязън да употребявам тези огромни думи: точно тук, в Украйна, се намира международният фронт сред положителното и злото. Полша ще продължи да прави всичко,което е по силите ни, с цел да усили възможностите на Украйна за победа в тази война ”, съобщи Туск след срещата.

Туск е уверил и, че Полша ще направи всичко допустимо, тъй че Украйна да стане допустимо най-бързо част от Европейския съюз.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР