Полша ще продължи да иска репарации от Германия за щетите,

...
Полша ще продължи да иска репарации от Германия за щетите,
Коментари Харесай

Полша ще продължи да изисква репарации от Германия

Полша ще продължи да желае репарации от Германия за вредите, породени по време на Втората международна война, до момента в който Берлин не стартира почтен разговор с Варшава по тематиката за обезщетенията, съобщи полският заместник-министър на външните работи Аркадиуш Муларчик в изявление за вестник " Полска метрополия варшавска ", съобщи Българска телеграфна агенция.

" Тези дейности претенции за репарации ще бъдат осъществявани, до момента в който Германия не стартира почтен разговор с Полша по тематиката за изплащането на репарациите ", сподели посланик номер едно на източноевропейската страна.

Министърът направи изказването си във връзка 84-тата годишнина от нападението на нацистка Германия над Полша. Той напомни, че вследствие на експанзията и последвалата окупация Варшава е разрушена на 80%, а 700 000 нейни поданици са убити. " Много други полски градове и села имаха сходна трагична орис, като бяха разрушени, а популацията им изтребено ", добави Муларчик.

На 1 септември 2022 година държавното управление във Варшава показа тритомния отчет, направен от специалисти, за загубите, понесени от Полша вследствие на нападението на нацистка Германия и немската окупация през 1939-1945 година Обявената дефинитивна сума възлиза на 6,2 трилиона злоти (около 1,5 трилиона долара).

Правителството на Федералната република нееднократно е посочвало, че не вижда учредения за каквито и да било заплащания, защото през 1953 година Полша публично се отхвърля от репарации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР