Полша ще поиска реформа на граничната агенция на Европейския съюз

...
Полша ще поиска реформа на граничната агенция на Европейския съюз
Коментари Харесай

Полша ще се противопостави на европейската сделка за миграцията

Полша ще изиска промяна на граничната организация на Европейския съюз " Фронтекс " и повече средства за справяне с мигрантите, сподели министър председателят Матеуш Моравецки, до момента в който се готвеше да се опълчи на договорката за миграцията на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел по-късно през днешния ден, съобщи " Ройтерс ".

Съгласно, реализирано по-рано този месец, всяка страна ще носи отговорност за избран брой мигранти, само че няма да е наложително да ги приема.

Държавите, които не желаят да одобряват мигранти и бежанци, идващи в Европейски Съюз, ще би трябвало да оказват помощ на приемащите страни финансово - с към 20 хиляди евро на човек - и с съоръжение или личен състав.
Полша споделя, че дали да одобри договорката, евентуално в деня на парламентарните избори, планувани в страната за октомври или ноември.

" На срещата на Европейския съвет ще предложа проект за сигурни граници ", сподели Матеуш Моравецки на конференция.

" Не на насилственото пренасяне на мигранти, не на нарушаването на правото на несъгласие от обособените страни и не на нарушаването на правилото на суверенитет на решенията, не на наложените санкции от Брюксел ", акцентира той.

Моравецки добави, че " Фронтекс " би трябвало да бъде реформирана, с цел да може да се оправя по-ефективно с трафикантите на хора. Той сподели, че страните, виновни за защитата на външните граници на Европейски Съюз, би трябвало да получават повече средства и че обществените придобивки за хората, влизащи в блока, би трябвало да бъдат лимитирани.

Управляващият в Полша националисти " Право и правдивост " се опълчиха твърдо на предходните опити на Брюксел за пренасяне на мигранти посредством квотна система, аргументирайки се с опасения за сигурността.

Според " Право и правдивост " би било незаслужено Полша да бъде принудена да приема мигранти, откакто към този момент е приютила сред 1.5 и 2 милиона украински бежанци.

Критици обаче означават, че договорката няма да принуди Полша да одобри повече мигранти и че " Право и правдивост " просто употребява въпроса като инструмент в предизборната си акция, до момента в който се стреми да завоюва трети мандат на власт.

Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон съобщи пред полския уеб страница Onet този месец, че Полша в действителност ще се възползва от съглашението за миграцията и че страните, изправени пред миграционен напън, са освободени от заплащания за взаимност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР