Полша ще определи граничните пунктове с Украйна като част от

...
Полша ще определи граничните пунктове с Украйна като част от
Коментари Харесай

Полша ще определи граничните пунктове с Украйна

Полша ще дефинира граничните пунктове с Украйна като част от сериозната инфраструктура, с цел да подсигурява безпрепятственото прекосяване на военната помощ за Украйна, разгласи министър председателят Доналд Туск. Решението идва по време на опитите на двете прилежащи страни да разрешат разногласията към вноса на украински селскостопански артикули в Полша, който накара локални фермери да блокират границата.

Недоволни полски земеделци и превозвачи блокираха граничните контролно-пропускателни пунктове поради украинския импорт на селскостопански артикули, което разпали напрежението сред Варшава и Киев. Украйна предизвести, че блокадите пречат на доставките на оръжия, муниции и здравна и филантропична помощ. Украинският президент Володимир Зеленски предложи среща на двете държавни управления за разрешаване на разногласието.

Инструктирах моето държавно управление да бъде на границата допустимо най-скоро, още преди 24 февруари, разгласи Зеленски, само че получи от Варшава безапелационен отвод от премиера Доналд Туск: Ще беседваме на 28 март. Нещо повече: 

" За да няма никакво закъснение, ще включим граничните пунктове с Украйна, както и железопътни линии и сектори от пътища, водещи към Украйна, в листата с обекти от сериозната инфраструктура ", разгласи полският министър председател Доналд Туск:

" Бих желал да разделим двата въпроса - безспорната помощ за Украйна - целият свят вижда какъв брой сме решени да помогнем на Украйна - и отбраната на полските фермери и вътрешния пазар от отрицателните последствия от отварянето на границата за импорт на селскостопански артикули ", изясни Доналд Туск, който е изправен пред сложния баланс сред твърдата поддръжка за Украйна и ползите на полските земеделци.

По-рано Словакия разгласи, че ще удължи възбраната за импорт на избрани селскостопански артикули от Украйна. Словакия е една от петте страни членки на Европейски Съюз дружно с Полша, Унгария, Румъния и България, които желаеха изключение от решението на Европейски Съюз да удължи достъпа до пазара на общността за украинска земеделска продукция.

Германският Бундестаг одобри законопроект на ръководещата тройна коалиция, в който без да е категорично упоменато, не се изключва опцията за доставката на крилати ракети " Таурус " с обхват над 500 километра. Канцлерът Олаф Шолц е срещу даването им, тъй като се притеснява от разгръщане на войната. Председателката на комисията по защита в Бундестага и народен представител от съуправляващите либерали Мари-Агнес Щрак-Цимерман обаче поддържа предлагането на опозицията, което предвиждаше съответната доставка на ракетите " Таурус ", тъй като по думите ѝ е извънредно време Германия да достави ракетите, за които Украйна упорства от месеци.

" В бъдеще, когато решаваме толкоз основни въпроси, би трябвало да е допустимо да гласуваме по съвест, а не съгласно волята на партията ", изясни Щрак-Цимерман в Бундестага, който отхвърли законопроекта на консервативната съпротива за доставката на крилати ракети " Таурус " за Украйна.

След Англия, Франция и Германия през днешния ден и Дания подписа 10-годишно съглашение за сигурност с Украйна. Премиерът Мете Фредериксен разясни, че Дания отпуска пакет военна помощ за Украйна на стойност близо 250 милиона $.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР