Полша ще изпрати протестна нота до Русия, след като знамето

...
Полша ще изпрати протестна нота до Русия, след като знамето
Коментари Харесай

Русия разгневи Варшава, след като свали полско знаме от военен мемориал

Полша ще изпрати протестна нота до Русия, откакто знамето ѝ е било отстранено от гробището в Катин, което уважава паметта на полските военни офицери, убити от руските сили през 1940 година, оповестява " Ройтерс ".

Около 22 000 офицери и интелектуалци са убити в Катин, покрай Смоленск в Западна Русия, откакто доста от тях са докарани с камиони от затворнически лагери, разстреляни са в тил и хвърлени в всеобщи гробове, съобщи news.bg.

Въпреки че в продължение на десетилетия упреква нацистка Германия за клането в Катин, през април 1990 година Съветският съюз признава, че точно неговите сили са виновни за зверството, като убийствата хвърлят дълга сянка върху връзките сред Русия и Полша.

Телата на повече от 4000 полски военнопленници са заровени в гробището, което се ръководи от съветските управляващи.

В петък кметът на Смоленск Андрей Борисов разгласява фотография на два пилона - единият с съветско знаме и един празен с подпряна на него стълба - заявявайки, че полското знаме е отстранено.

" На съветските монументи не може да има полски флагове! Мисля, че Министерството на културата на Руската федерация взе единственото вярно решение - да отстрани полското знаме. Катин е съветски мемориал, това е съветска история ", написа Борисов.

Този ход в допълнение утежнява връзките сред двете страни след водещата роля на Полша в опълчването на войната в Украйна.

В този миг се написа дипломатическа нота, която ще бъде импортирана в Министерството на външните работи, заяви полският заместник-министър на външните работи Марчин Пшидач по-рано през днешния ден.

" Ще се опитаме да се намесим на политическо равнище, само че не съм необикновен оптимист по отношение на дейностите на съветската страна. Русия е много нападателна във външната политика ", акцентира той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР