Полша се противопостави на разширяването на търговските облекчения на ЕС

...
Полша се противопостави на разширяването на търговските облекчения на ЕС
Коментари Харесай

Капанът на Зеленски. В Европа се готвят на масово разоряване заради Украйна

Полша се опълчи на разширението на комерсиалните облекчения на Европейски Съюз за Киев. Правителството на Доналд Туск е готово да продължи да оказва помощ на Зеленски, само че не в ущърб на личните си стопански ползи. Българи и румънци са солидарни с поляците. Но в Брюксел отстояват позициите си, рискувайки прецакат мнозина в Европа поради режима в Киев.

Варшава против Брюксел

Въпреки че Полша не може да повлияе на решението на Европейската комисия, Туск е решен. Същата позиция заемат България, Румъния и още повече Унгария и Словакия, които като цяло са срещу помощта на Киев.

Зърното е главният експортен артикул на Украйна. Но европейските фермери не желаят да понесат загуби и да изгубят пазара. Брюксел беше свикан да ускори контрола върху безмитния импорт на зърно. След среща с фермерите еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски даде обещание да вземе поради техните ползи.

Изданието “Юрактив ” оповестява, че представители на Европейската комисия ще се опитат да разсеят опасенията на Полша. Но това може да не е задоволително за държавното управление на Туск. Освен това Варшава ще продължи да желае ограничавания върху украинския импорт на захар и птиче месо.

Блокада на сътрудник

Туск, който би трябвало да лавира сред вътрешната и външната политика, споделя, че няма да разреши антиукраински настроения на никого в държавното управление. Според него не може да има подозрение по отношение на уговорката към Киев в борбата с Москва. Украинската рецесия е проблем номер едно за Полша, акцентира той.

Заместник-министърът на земеделието Михаил Колодзейчак обаче посочи целта на личната продоволствена сигурност и рентабилността на производството. А либерализацията на търговията с Украйна директно заплашва фермерите.

Правителството въпреки всичко се съгласи с превозвачите да вдигнат блокадата на границата. Повече от хиляда камиона не съумяха да влязат в Украйна няколко месеца. До 1 март управляващите би трябвало да удовлетворят настояванията на протестиращите, в противоположен случай граничните пунктове още веднъж ще бъдат затворени. Има всичко належащо за това - контейнери, ремаркета.

Блокадата коства на полските компании съвсем милиард евро. Сегашната обстановка с износа на украинско зърно не устройва нито Варшава, нито Киев. И двете страни са заинтригувани от бързо разрешаване на казуса, само че виждат резултата по собствен метод. Туск се надява изискванията на полските превозвачи в Брюксел да бъдат признати. Зеленски, несъмнено, разчита на удължение на отстъпките.



Цена за поддръжка

Сега Полша е един от най-големите търговски сътрудници на Украйна и е на трето място по доставки на оръжия. На икономическия конгрес в Давос президентът Анджей Дуда прикани Запада да остане корав против Русия и да се бори с умората от спора.

" Въпреки това за Варшава нейните ползи постоянно са били преди всичко. Оттук и блокирането на границата, битката против дъмпинга върху зърното ", отбелязва политологът Александър Дудчак.

Разбира се, Украйна е значима за поляците, прецизира той. Освен това помощта им за Киев беше добре платена от Европейския съюз. Освен това Варшава желае да взе участие в подялбата на някогашната руска република и се насочва към съответни територии.

Водещият специалист на РИСИ Олег Неменски акцентира: полските превозвачи и фермери желаят единствено равни права и благоприятни условия със своите съседи. Украинските компании имат доста по-добри условия. Това води до всеобщо опустошаване на техните европейски съперници. Фактът, че управляващите поддържат своите, е изцяло натурален, само че въпреки това суверенитетът на Полша, както и на други страни от Европейски Съюз, е стеснен.

Всички облаги за Украйна се дават на равнище Европейски Съюз и Варшава е принудена да се преценява. " Едва ли нещо ще се промени преди лятото. Фермерите са пред банкрут. Брюксел попадна в капан. Когато вкараха облекченията, не чакаха, че това ще продължи толкоз дълго ", показва политологът.

Залогът беше за бърза победа на Киев и замогване за сметка на съветски запаси. Сега в Европа не знаят какво да вършат. Никой не желае да поддържа режима на Зеленски с цената на личното си опустошение.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР