Полша планира да въведе регулации, ограничаващи вноса на украинско зърно,

...
Полша планира да въведе регулации, ограничаващи вноса на украинско зърно,
Коментари Харесай

Полша ограничава вноса на украинско зърно

Полша възнамерява да вкара регулации, ограничаващи вноса на украинско зърно, което подбива цените на вътрешния пазар и разорява локалните производители. В началото на рецесията в Украйна, с цел да укрепи стопанската система й, Брюксел анулира вносните мита за редица нейни артикули. 
" Дадох указания на вицепремиера и министър на селското стопанство Хенрик Ковалчик да вкара съответните правила по най-бързия способи да се отървем от зърното, импортирано в Полша, като го реекспортираме. Трябва да ограничим въздействието на украинското зърно върху Полша. Сега то дестабилизира нашия пазар ", съобщи министър председателят Матеуш Моравецки.
Зърното е предопределено за експорт към трети страни, само че остава в Полша. Според премиера качеството на двата милиона тона, импортирани от Украйна, е мощно незадоволително.
Моравецки разкри, че държавното управление му, дружно с това на Румъния и други страни от Европейски Съюз, договаря с Европейска комисия за механизми за следене на износа от Украйна и ограничението му, а също за компенсиране на локалните фермери. Той означи, че схваща нуждата да се помогне на Украйна, само че този съответен въпрос се е трансформирал в огромен проблем за полските производители.
Тази седмица румънският министър на земеделието Петре Дея показа оценка, съгласно която фермерите от Полша, Румъния, Унгария, България и Словакия са изгубили общо 417 млн. евро поради навлизането на евтина украинска пшеница на пазарите им. Според министъра Европейска комисия възнамерява да даде обезщетения на полските, българските и румънските фермери в размер на едвам 56,3 млн. евро.
Вносът на украинско зърно е мотив за огромни митинги на производителите в Полша, България и Румъния. На 7 април се планува взаимна акция на фермерите от трите страни.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР