Полша обяви новия председател на Върховния съдВластите в Полша обявиха

...
Полша обяви новия председател на Върховния съдВластите в Полша обявиха
Коментари Харесай

Полша обяви новия председател на Върховния съд

Полша разгласи новия ръководител на Върховния съд
Властите в Полша оповестиха във вторник името на новия ръководител на Върховния съд, предава Агенция Франс Прес.

Варшава пробва да прокара правосъдна промяна, която съгласно опозицията в страната, както и съгласно редица висши дейци на Евросъюза, подкопава върховенството на закона.

Брюксел, полската съпротива и неправителствени организации са на мнение, че промените на ръководещите от Право и правдивост (ПиС) са всъщност интервенция на изпълнителната власт във функционалностите на правосъдната система.

Една от главните точки от промяната, която беше призната от Народното събрание на 3 април тази година, е намаляването на пенсионната възраст за висшите магистратите от 70 на 65 години, което ще засегне 27 от всички 73-ма съдии от Върховния съд.

Председателят Малгожата Герсдорф, която към този момент навърши 65 години, отхвърля да напусне поста си, макар че по този начин нарушава закона. Тя твърди, че би трябвало да извърши мандата си до 2020 година, без значение, че по закон е към този момент пенсионер. Герсдорф разгласи желанието си да излезе в отпуск и да назначи по време на своето неявяване за краткотрайно изпълняващ длъжността Йозеф Ивулски.

Президентът на Полша обаче не одобри нейните причини и във вторник Дариуш Завистовки за краткотрайно изпълняващ длъжността ръководител на Върховния съд.

Брюксел стартира процедура против Полша за нарушение върховенството на закона, заплаши да спре финансирането по редица европейски стратегии, както и да задейства член седми от контракта за Европейски Съюз, който планува отнемане на страната от право на глас.

От дясната ПиС упорстват, че правосъдната промяна има за цел битка против корупцията и унищожаване на комунистическото завещание в закостенялата система. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР