Полша обвини руския президент Владимир Путин за кризата с мигрантите.

...
Полша обвини руския президент Владимир Путин за кризата с мигрантите.
Коментари Харесай

Две големи групи пробиха полската ограда, Полша обвини Путин за кризата

Полша упрекна съветския президент Владимир Путин за рецесията с мигрантите. Няколко хиляди чужденци са блокирани на границата сред Полша и Беларус. Премиерът Матеуш Моравецки сподели, че те са изпратени там от режима на Александър Лукашенко, само че същинският създател на проекта е Владимир Путин.
Още по тематиката
На изключително съвещание на полския парламент министър председателят сподели, че задачата на Русия и Беларус е по всевъзможен метод да дестабилизират Европейския съюз. Той дефинира обстановката като " нов вид война, в която хора са употребявани като жив щит ".

Моравецки сподели още, че рецесията е напълно режисирана и не изключва вид Беларус да се опита да провокира по-мащабен случай.

Две огромни групи мигранти са съумели да обхванат на полска територия през границата с Беларус, съобщи ДПА.

Няколко десетки души са съумели да разрушат оградите покрай селата Кринки и Беловежа и да преминат границата, заяви полската информационна организация ПАП, като се базира на районната станция на Полското радио в Бялисток.

Радиото цитира говорителка на полските сили за защита на границата, която декларира, че и в двата случая оградите и загражданията са били съборени със мощ, добавя Българска телеграфна агенция.

Част от мигрантите са върнати в Беларус, а други са съумели да избягат, сподели тя.

От беларуската страна на границата по думите на говорителката има стотици хора.

Европейски Съюз сега възнамерява нови наказания против Беларус, които ще бъдат ориентирани най-много против държавната самолетна компания " Белавия " за хипотетично превозване на мигранти към Беларус, отбелязва ДПА.

В същото време немският външен министър Хайко Маас не изключи да бъдат наложени нови стопански наказания на Беларус, предадоха организациите.

" Лукашенко продължава рисковата серпантина на изострянето на обстановката, от която няма излаз даже и за самия него. Той безсъвестно употребява търсещите леговище хора като заложници в своята цинична игра за власт ", сподели Маас.

Той съобщи, че в обстановката с мигрантите управляващите в Минск умишлено оказват напън на Европейски Съюз и обособени страни от съюза.

" Но Европейски Съюз не се поддава на шантаж. През последните месеци ясно дадохме да се разбере, че ще противодействаме уверено на подлите и безчовечни дейности на Лукашенко и съдружниците му ", уточни министърът.

Едновременно с това той акцентира, че Европейски Съюз не има намерение да остави бежанците в неволя, а " разнообразни филантропични организации са подготвени да оказват помощ както в Беларус, по този начин и в Полша ".

Маас не изключи " разширение и стягане на глобите на Европейски Съюз " против управляващите в Беларус.

" Ще наложим наказания на всички, които вземат участие в целеустремено транспортиране на мигранти. Лукашенко би трябвало да разбере, че замисълът му няма да успее ", съобщи външният министър.

" Това не изключва разновидността в бъдеще глобите да бъдат разширени и към други области на стопанската система. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР