Полша обмисля по-голямо участие в ядреното възпиране в НАТО, макар

...
Полша обмисля по-голямо участие в ядреното възпиране в НАТО, макар
Коментари Харесай

Полша обмисля по-голямо участие в ядреното възпиране в НАТО, не би приела ядрени оръжия на своя земя

Полша обмисля по-голямо присъединяване в нуклеарното въздържане в НАТО, въпреки че не би приела нуклеарни оръжия на своя земя, съобщи върховен консултант по сигурността, представен от ДПА.

„ Полша би могла да бъде подготвена да усили своето присъединяване и съдействие в рамката на НАТО за нуклеарно въздържане и да поеме отговорности, само че разполагането на нуклеарни оръжия е нещо друго “, сподели в изявление за организацията Яцек Севера, консултант по сигурността на полския президент Анджей Дуда.

Той направи изявлението, откакто преди няколко дни съветският президент Владимир Путин разгласи проекти за разполагане на нуклеарни оръжия в Беларус, която има обща граница с Полша.
Съединени американски щати от десетилетия имат ситуирани нуклеарни оръжия в няколко европейски страни, в това число Германия.
Разполагането на американски нуклеарни оръжия в съюзнически страни е известно в терминологията на НАТО като „ нуклеарно шерване “.
Участието на Полша в нуклеарното шерване до момента е било лимитирано до съвещания като включване в строго секретни срещи на групата на НАТО за нуклеарно обмисляне.
През октомври полският президент Анджей Дуда изрази интерес към по-голямо присъединяване на страната му в нуклеарното въздържане в НАТО.
Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР