Полша не признава върховенството на законите на Европейския съюз, защото

...
Полша не признава върховенството на законите на Европейския съюз, защото
Коментари Харесай

За пръв път в историята на ЕС - Полша отказа да признае върховенството на законите на съюза

Полша не признава върховенството на законите на Европейския съюз, тъй като опонира на националната конституция, постанови Конституционният арбитражен съд във Варшава. Така за пръв път в историята на Европейския съюз водач на страна член сполучливо оспорва пред националната правораздавателна система фундментална част от основополагащия контракт на съюза, разяснява Би Би Си.

Настойчивостта на държавното управление във Варшава слага под въпрос и десетки милиарди евро от фондовете и помощните проекти на Европейски Съюз за страната. С днешното решение трибуналът, равностоен на Конституционния съд в България, в действителност отхвърля да признава повече решения на Съда на Европейския съюз. Без опция висшата правосъдна инстанция на Европейски Съюз да се произнася по разногласия, засягащи правната рамка и да пази финансите на съюза, средствата за Полша може да бъдат замразени безсрочно. Частни и обществени вложители може да се отдръпват, в случай че преценяват, че по този начин и техните средства и ползи не са предпазени задоволително.

Първата реакция на Европейската комисия е, че случилото се провокира " сериозна угриженост ". В известието се припомня, че " законите на Европейски Съюз имат господство над националното законодателство, в това число върху конституционните текстове ". " Всяко решение на Съда на Европейски Съюз е наложително за управляващите във всички страни членки, в това число за националните съдилища ", добавя Еврокомисията. " Няма да се поколебаем да използваме пълномощията си според договорите, с цел да защитим всеобщото използване и интегритета на съюзното законодателство. "
Предизвикателството насочи през март полският министър председател Матеуш Мазовецки от консервативнота партия " Право и правдивост ". Той изиска да обори решение на Съда на Европейски Съюз, според което прокараната от държавното управление през 2018 година нова система за избор на съдии в Полша опонира на законите на Европейски Съюз. На процедура Моравецки желае полските съдии да не ползват тези закони, с цел да оспорват легитимността на съдиите, назначени след измененията в Полша. Тези промени бяха подложени на критика от Европейската комисия и голям брой интернационалните правни организации поради това, че подкопават независимостта на правораздавателната система и усилват политическия надзор над съдилищата.

 За пръв път в историята на Европейски Съюз - Полша отхвърли да признае върховенството на законите на съюза
© Reuters

В момента Конститционният арбитражен съд е доминиран от съдии, симпатизиращи на " Право и правдивост ". Част от тях са някогашни членове на тази партия. Днес съдиите взеха решение, че полски съдии не трябва да се базират на правото на Европейски Съюз, с цел да настояват, че техни сътрудници не са самостоятелни.

През септември Европейската комисия изиска съдът в Люксембург на наложи санкция, която Полша да заплаща всеки ден, до момента в който продължава да работи новата камара на Върховния съд, овластена да глоби съдии за наличието на техните решения. Според оспорващи тази част от правосъдната промяна камарата се използва за наказване на съдии, сериозни към измененията на държавното управление в правораздаването.

На този стадий е значимо да се означи, че решението още не е влезнало в действие. Това става, когато то се разгласява в Държавен вестник и това нормално става до няколко дни. Но кореспондентът на Би Би Си припомня, че провокиралото многохилядни митинги решение за съвсем цялостна възбрана на абортите в Полша бе оповестено от държавното управление цели 3 месеа по-късно. Този трик може да бъде прибавен и в този момент, тъй като Брюксел още не е одобрил полския План за възобновяване, в който са планувани 57 милиарда евро от Европейски Съюз. Докато въпросът се разисква с Европейската комисия, тя съобщи, че жалбата на премиера Моравецки пред Конституционния арбитражен съд бави утвърждението. Възможно е Варшава да е опитвала да извива ръце, само че сходна тактичност е много рискована, тъй като в този момент напрежението внезапно ще се усили. Включително тъй като държавното управление води борби и за върховенството на закона, полезностите на Европейски Съюз, свободата на медиите, правата на ЛГБТ общностите и други

" Право и правдивост " отхвърля да има проекти за Полекзит и упорства, че единствено прави метаморфоза на правораздавателната си система, прави я по-ефективна и я прочиства от останките от въздействие от времената на комунизма, за което има суверенни права.

В четвъртък арбитър Бартоломей Сочански съобщи, че " в полската правна система Договорът за Европейски Съюз е зависещ на Конституцията и, сходно на всяка друга част от полската правна система, би трябвало да се подхожда на Конституцията " .

Коментърат на Моравецки бе, че " в Полша висшият юридически акт е Конституцията и всички европейски регулации, настоящи в Полша, би трябвало да подхождат на Конституцията ". " Това важи и за правосъдната система и Европейски Съюз няма какво да кажет ук ", добави той.

В решението си Конституционният арбитражен съд споделя, че освен има право да ревизира дали законите на Европейски Съюз подхождат на Конституцията, само че и да се произнася по решенията на Съда на Европейски Съюз.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР