Полша може и да критикува Унгария за нейния неутралитет във

...
Полша може и да критикува Унгария за нейния неутралитет във
Коментари Харесай

Държавата от ЦИЕ, която стана третият най-голям износител за Русия от Европа, въпреки войната

Полша може и да подлага на критика Унгария за нейния неутралитет във войната, както и за призовите й за преустановяване на глобите против Русия, само че макар тази своя позиция търговията за милиарди от страната към Русия продължава да тече с цялостна мощ.

Износът на Полша за Русия е пада внезапно през първата половина на 2022 г.(инвазията започва през февруари предходната година), само че стартира доста да се повишава през втората половина на годината, демонстрират данни на статистическата работа Eurostat, представени от локални издания.

Полша може и да подлага на критика Унгария за нейния неутралитет във войната, както и за призовите й за преустановяване на глобите против Русия, само че макар тази своя позиция търговията за милиарди от Полша към Русия продължава да тече с цялостна мощ.

Износът на Полша за Русия е пада внезапно през първата половина на 2022 г.(инвазията започва през февруари предходната година), само че стартира доста да се повишава през втората половина на годината, демонстрират данни на статистическата работа Eurostat, представени от локални издания.

Само за четвъртото тримесечие на 2022 година Полша е изнесла артикули за Русия на стойност 1,2 милиарда евро. И даже това да съставлява спад от 44 % по отношение на 2021 година, има доста повишаване по отношение на второто и третото тримесечие на годината, съгласно полския информативен бюлетин Forsal.

Само през март износът пада под 300 милиона евро, а през април под 200 милиона евро, след което се вижда възобновяване и в този момент износът се пресмята на над 300 милиона евро на месец.

Според данните Полша е третият по величина експортьор от Европейски Съюз за Русия. Само Германия и Италия изнасят повече.

Какво изнася

Това са най-вече промишлени артикули, които възлизат на съвсем 830 милиона евро. Вторият максимален дял е на синтетичните нишки (371 милиона евро), а на трето място са фармацевтичните артикули с експорт на стойност 353 милиона евро - нарастване от 18%, по отношение на 2021 година

Забелязват се и спадове в износа в области като транспортни средства (-69%) и електроника (51%). Износът на експлозиви и муниции на процедура спря, което се очакваше.

От другата страна..

Намалява цената на вноса за Полша от Русия и то доста: цифрите демонстрират спад 61%, спрямо 2021 година, когато силата представляваше по-голямата част от вноса. Спадът пристигна макар покачването на цените на силата. Полша падна на седмо място (от второ) в Европейски Съюз във връзка с размера на вноса от Русия.

Унгария обаче усилва вноса и се изкачва на 3-то място, от 13-то в със 194% нарастване на вноса от Русия. Унгарският министър председател Виктор Орбан не един път е казвал, че глобите против Русия вредят повече на европейците, в сравнение с руснаците, и че би трябвало да бъдат отстранени до края на годината.

По данни на понижава фрапантно след нахлуването на Русия в Украйна. Европейски Съюз наложи ограничавания върху вноса и износа на избрани артикули. Ефектите от тези ограничения са забележими през последните месеци.

Делът на Русия във вноса на Европейски Съюз от трети страни спадна от 9,5% на 4,3% сред февруари 2022 година и декември 2022 година През същия интервал делът на Русия в общия експорт на Европейски Съюз отвън Европейски Съюз спадна от 4% на 2%.

Търговският недостиг на Европейски Съюз с Русия доближи своя връх от 18,2 милиарда евро през март 2022 година

Стойността на вноса от Русия спадна от 21,8 милиарда евро през март 2022 година до 10,3 милиарда евро през декември 2022 година или с 53%.



Както може да се чака максимален спад е регистриран при въглищата (от 45% през 2021 година на 22% през 2022 г.), природния газ (от 36% на 21%), торовете (от 29% на 22%), петрола (от 28% % до 21%) и желязо и стомана (от 16% до 10%).
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР