Полша изглежда разреши краткосрочен дипломатически сблъсък с Израел във връзка

...
Полша изглежда разреши краткосрочен дипломатически сблъсък с Израел във връзка
Коментари Харесай

Полша и Израел разрешиха дипломатически сблъсък

Полша наподобява позволи кратковременен дипломатически конфликт с Израел по отношение на мнения на премиера на еврейската страна Бенямин Нетаняху, че поляците са сътрудничили на нацистите . Варшава разгласи, че е получила обяснение от израелското държавно управление, осведомят АП и " Таймс ъв Израел ".

От прессекретариата на президента на Полша упрекват вестник " Джерусалим пост " в " медийна операция ". От президентството акцентират, че изданието неправилно е схванало мненията на Нетаняху.
 Полша даде заден ход по закона за Холокоста, анулира пандиза
Полша даде заден ход по закона за Холокоста, анулира пандиза

Тази заран министър председателят Матеуш Моравецки изиска от Народното събрание да внесе законодателния промени

Но има спорна информация дали в действителност е позволен разногласието , откакто по непотвърдена информация на полска медия израелският дипломат Анна Азари е била привикана от полското външно министерство за неодобрение. Министерството на външните работи на Израел не е коментирало информацията.

Кризата породи след въпрос към Нетаняху от " Таймс ъв Израел " на конференцията за Близкия изток във Варшава по отношение на спорно съглашение сред Израел и Полша за преустановяване на спор към полски закон, който санкционира тези, които обвинят полската нация в Холокоста.

Нетаняху отговори, че " някои поляци сътрудничиха на нацистите. Познавам историята и не я замазвам ".

" Джерусалим пост " обаче написа, че Нетаняху е декларирал, че " полската нация " е сътрудничила на нацистите . В други медии пък оповестиха, че израелският водач е споделил " поляците сътрудничиха на нацистите ", само че по-късно от пресцентъра на Нетаняху разясниха, че не е казвал " поляците ".
 Израел гневен на премиера на Полша за изявление за Холокоста
Израел гневен на премиера на Полша за изявление за Холокоста

Матеуш Моравиецки разгласи, че измежду причинителите на Холокоста има и евреи

След публикуването на новината полският президент Анджей Дуда заплаши да не взе участие на среща в Израел.

Дуда написа в " Туитър ", че в случай че Нетаняху в действителност е направил мненията, той ще предложи Варшава да бъде хазаин на идната среща на Вишеградската четворка, а не Израел.

" При тази обстановка Израел не е положително място за среща ", добави Дуда.

Срещата е планувана за 18-19 февруари в Йерусалим.

Но в четвъртък вечерта израелското посолство в Полша се е свързало с полското управление и е разяснило, че Нетаняху не е споделил, че полската нация е направила закононарушения против евреите , а че към момента никой, който е декларирал, че " поляците са сътрудничили на нацистите ", не е съден по закона за Холокоста.
 С новото законодателство се борим против отричането на Холокоста, твърди Варшава
С новото законодателство се борим против отричането на Холокоста, твърди Варшава

" Основната цел " на законодателство е " отбрана на историческата истина "

Посланик Азари акцентира, че Нетаняху " в никакъв случай не е споменавал " полската нация " в този подтекст... " Джерусалим пост " към този момент трансформираха публикацията си и подчертаха, че предходният текст не е истина - случи се по молба на премиера Нетаняху ".

Тази заран представител на полския президент заяви, че публично са получили пояснение от израелската страна и " наподобява, че публикацията на " Джерусалим пост " е образец за злонамерена журналистическа операция . Добре е, че беше обяснено след намесата ни ".
 Полша обтегна връзките със Съединени американски щати и Израел поради законодателство за Холокоста
Полша обтегна връзките със Съединени американски щати и Израел поради законодателство за Холокоста

В Израел приканват за реакция
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР