Полша има възможност да приеме още няколко десетки хиляди американски

...
Полша има възможност да приеме още няколко десетки хиляди американски
Коментари Харесай

Полският посланик: Благодаря на Путин, че дойдоха американците

Полша има опция да одобри още няколко десетки хиляди американски бойци. Засега в страната са ситуирани 10 500. Това изясни в студиото на „ Събуди се” полският дипломат у нас Мачей Шимански.

„ Дълго канихме, дълго молихме. Накрая руснаците, президентът Путин, помогнаха за това американските бойци да дойдат и да ни укрепят. Всяка от страните, за които Русия счита, че би трябвало да са в зоната на ползите ѝ, би трябвало да е притеснена”, добави той.

Шимански разяснява отхвърли на българските управляващи да не изпратят военна помощ на Украйна, деяние, което Полша предприе. „ Смятам, че всяка страна би трябвало да реши какво е допустимо. Общественото мнение в Полша е, че не вършим нещо неприятно - те са в потребност и би трябвало да помогнем”, посочи посланикът.

Въпреки помощта, която Полша изпраща на Украйна, Шимански уточни, че страната не желае да „ повика войната” към тях. „ Затова поканихме американските бойци. Джо Байдън в този момент е в Полша, посети своите бойци. Днес чакаме неговото послание. Сигурни сме, че това ще бъде нова крачка към новия международен ред”, добави той.

Полските МиГ-ове за Украйна

„ Аз не бих споделил, че това беше наше предпочитание. Беше наша подготвеност, като посочихме, че в случай че НАТО одобри такова решение, в случай че Европейски Съюз изиска да се дават на Украйна самолетите - тогава ние имаме опция да го създадем. Засега мисля, че не се приказва за това”, акцентира Шимански.

Сделките за съветски газ и нефт

„ Следващата седмица нашият министър-председател ще показа проект за това Полша да стане първата страна, безусловно самостоятелна от съветски енергоносители. До края на тази година имаме опциите да сменяем съветския газ. Затова няма да преговаряме за дълготраен контракт с Русия”, акцентира полският дипломат у нас.

Към момента той уточни, че Полша е подвластна до огромен % от съветския газ. „ Някои споделят от 60, даже до 90%. 60% обаче са по-близо, тъй като ние имаме свои лични източници”, добави Шимански, който разяснява, че са подхванати стъпки, с цел да се подсигурява нужното количество, без доставките от Русия.

Бежанците от Украйна

Шимански разгласи, че бежанците от Украйна, намерили заслон в Полша, са 2 249 000. Училище в страната към този момент посещават 98 000 деца. „ Не е елементарно, тъй като те не приказват полски, а болшинството от тях желаят да учат с полските деца, в полските учебни заведения. Смятаме, че ще се оправим с това допустимо най-бързо”, сподели посланикът у нас.

Той посочи, че всеки емигрант получава еднократна сума в размер на към 125 лева „ Всички тези хора, които настаняват и изхранват украинците, получават 40 злоти за един бежанец”, посочи Шимански.

Посланикът изясни, че поляците към момента подхождат с възторг към украинците, които дефинира като „ наши хора”.

Отношенията сред съветския дипломат и държавното управление

„ Отношенията сред Полша и съветския дипломат в страната, считам че не са толкоз напрегнати, колкото с моята колежка в София, която е доста мощен дипломат. Посланикът в Полша не приказва толкоз доста. Разбира се, че и те не са удовлетворени от нас, нито пък ние от тях”, изясни той.

„ Аз не бих в никакъв случай опитвал да кажа нещо особено против страната, която ми е хазаин. Дипломацията е метод на потребление - с богатства форма да се изричат и съществени неща. Не се приказва по толкоз недодялан начин”, посочи Шимански.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР