Полша и Украйна в понеделник дават началото на нова акция

...
Полша и Украйна в понеделник дават началото на нова акция
Коментари Харесай

Порошенко иска създаване в ЕС на група за противопоставяне на „Северен поток 2“, Полша - бързи действия по газовата директива


Полша и Украйна в понеделник дават началото на нова акция против газопровода „ Северен поток 2 “. От една страна украинският президент Петро Порошенко се задейства в обществените медии, а от друга заместник-министъра на енергетиката на Полша Михаил Куртика в изявление за полското радио упорства за ускорение на работата по газовата инструкция. Полският зам.-министър също така подлага на критика България за забавянето на газовата инструкция. Нещо повече, той премълчава истината, че на този стадий сред страните-членки няма единение в такава стеен, която да разреши приемането й в оферти вид. Съществен е казусът, който касае опцията за ретроактивност.

Киев възнамерява да сътвори в Европейския съюз група, която да спре строителството на газопровода „ Северен поток 2 “, който заобикаля Украйна. Това излиза наяве от обява на украинския президент Петро Порошенко в онлайн платформата Medium. Според Порошенко, „ Северен поток 2 “ е безусловно политически план, ориентиран против Украйна, който няма никаква икономическа съставляваща, който се пробва да изземе от Украйна бюджет, еднакъв на съвсем 3 милиарда $.

Освен това, както споделя Порошенко, в този момент се организират също по този начин и договаряния с Германия за основаване на интернационален консорциум за ръководство на украинската газотранспортна система на Украйна. Условието за присъединяване на Германия в подобен интернационален консорциум е прекъсването на газопровода „ Северен поток 2 “.

Освен това акцентира, че „ украински сътрудници от Съединени американски щати също са уверено настроени и, че никой няма да се разгласи срещу американските наказания “.

Държавният глава отбелязва и, че не счита да разкрива всички принадлежности, които украинската страна счита да предприеме, с цел да спре „ Северен поток 2 “.

От своя страна полският заместник-министър на енергетиката Михаил Къртика по време на изявление за полското радио съобщи, че Полша желае от Европейски Съюз ускорение на работата по внасянето на промени в газовата инструкция, която на собствен ред може да затрудни дейностите по „ Северен поток 2 “.

Европейската комисия през ноември предходната година излезе с предложение за внасяне на изменение в газовата инструкция на Европейски Съюз. Целта е избрани правила от енергийното законодателство на Европейски Съюз да се ползва не към някои, а към всички газопроводи на територията на Европейски Съюз, които идват, или отиват към трети страни. Тези правила се планува да се ползват и във връзка с морските газопроводи. В частност към тези правила се отнасят е недискриминационните цени за транспорт на газ по тръбата, достъпът на трети страни, разделянето на дейностите по продажба и превозване и така нататък В сегашния миг тези правила не се отнасят върху морските сектори на газопроводите.

По време на българското председателство на Европейски Съюз бе открито, че сред страните-членки към момента няма консенсус във връзка с поправките в газовата инструкция. Председателството на Съвета на Европейски Съюз се поема от 1 юли от Австрия, като упованието на Полша, съгласно изявлението на полския зам.-министър на енергетиката е „ обективност, а не отбрана на личните ползи “.

Разрешение за строителството на „ Северен поток 2 “ към този момент издадоха Германия, Финландия и Швеция.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР