Полша и Съединените щати са близо до постигането на сделка

...
Полша и Съединените щати са близо до постигането на сделка
Коментари Харесай

САЩ и Полша работят все по-добре, но "Форт Тръмп" не е на дневен ред

Полша и Съединените щати са покрай постигането на договорка за засилено американско военно наличие в централноевропейската страна (както на военнослужещи, по този начин и на инфраструктура) в навечерието на визитата на президента Анджей Дуда във Вашингтон, обявиха публични източници пред " Ройтерс ".

Продължава обаче да има противоречие кой да заплати за нови строителни действия и какъв ще бъде срокът на американския ангажимент.

Представители на полските и на американските управляващи се надяват, че договорката, чийто основател бе Варшава през септември, ще бъде утвърдена от Дуда и американския президент Доналд Тръмп по време на визитата. Споразумението ще ускори трансатлантическите старания за въздържане на Русия - приоритет, за който Западът счита, че е станал още по-належащ след анексията от Москва на полуостров Крим от източния комшия на Полша, Украйна, през 2014 година

След месеци на договаряния на по-ниско ниво чиновници обявиха, че съглашението няма да наподобява на първичното искане на Дуда за непрекъсната военна база, наречена от него " Форт Тръмп ". " Няма да има " Форт Тръмп ", сподели пред Ройтерс представител на Съединени американски щати, поискал анонимност.

Вместо това обаче, по думите на двама американски чиновници, Вашингтон и Варшава са покрай постигането на договорка за увеличение на броя на непостоянно разположените американски бойци в Полша с сред 1000 и 1500. В Полша има приблизително към 4500 американски военнослужещи на ротационен принцип в границите на силите на НАТО.

Вместо нова американска база Съединените щати ще модернизират или построят нова военна инфраструктура във към този момент съществуващите полски бази, настояват представители на американските и полските управляващи. " Няма значение дали става дума за една или за доста бази. Понякога даже е по-добре от позиция на възпирането и логистиката да има доста локализации ", съобщи чиновник, непосредствен до преговорния развой.

Според представителите на Съединени американски щати се разисква и построяването на самолетна писта за невъоръжени американски дронове. Полски чиновник удостовери, че не е изключено да има самолетна писта.

Все още няма съглашение

Дълъг четири страници работен документ, който бе разказан от един от американските представители пред Ройтерс, в началото е съдържал текст, в който се посочвало, че Съединени американски щати ще имат военно наличие в Полша в продължение на " няколко десетилетия ".

След американски възражения двете страни евентуално ще трансформират текста, като в него към този момент ще се приказва за " дълготрайно " американско наличие, сподели въпросният чиновник. " Не желаеме да бъдем поставяни в обстановка, в която нямаме избор ", изясни той.

Американските и полските представители разискват също по този начин кой ще заплаща за новата инфраструктура и издръжката на бойците, като полските чиновници са изразили принуда страната им да поеме по-голямата част от разноските за военния личен състав на Съединени американски щати.

Дуда предложи през септември Полша да даде над 2 милиарда $.

Полски заместник-министър на защитата посети Пентагона по-рано този месец по отношение на работата по документа, в това число с цел да контракти окончателния брой на спомагателните американски бойци, които ще бъдат ситуирани в Полша, и кой ще заплаща за тях. " Имаме гаранции от Съединени американски щати, че договарянията ще доведат до усилване на американското военно наличие в Полша ", сподели в изказване за Ройтерс полското министерство на защитата.

Търсенето на поддръжката на Съединени американски щати, даже в подтекста на двустранно съдействие отвън рамките на НАТО, е основен детайл от тактиката на Полша за въздържане на Русия. Полските въоръжени сили, които държавното управление отдавна дава обещание да модернизира, от десетилетия страдат от незадоволително финансиране, а към две трети от оборудването им е от руската ера. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР