Полша и Литва искат да намалят тавана на цената на

...
Полша и Литва искат да намалят тавана на цената на
Коментари Харесай

Полша и Литва искат по-нисък таван на цената на руския петрол

Полша и Литва желаят да понижат тавана на цената на съветския нефт и да бъдат направени наказания против съветския нуклеарен сектор в рамките на новия пакет от наказания на Европейския съюз против Москва и Минск поради войната в Украйна, обявиха в петък висши дипломати на двете страни, представени от Ройтерс.

Водещите антируски " ястреби " в Европейски Съюз ще предложат блокът да забрани повече медии, употребявани за " съветска агитация " и да изключи още съветски банки от световната система за разплащния SWIFT, споделиха дипломатите, поискали анонимност.

" Все по-трудно е да се получи нужното единогласие в Европейски Съюз за нови наказания. Въпреки това ще предложим нов упорит пакет ", добави един от дипломатите.

Те споделиха, че десетият пакет от наказания на Европейски Съюз би трябвало да бъде подготвен в точния момент за първата годишнина от нашествието на 24 февруари.

Русия по едно и също време осъди глобите на Европейски Съюз и отхвърли тяхното влияние. В сряда съветският вицепремиер Александър Новак сподели, че производителите на нефт не са имали усложнения при обезпечаването на експортни покупко-продажби макар глобите и тавана на цените.

Полските и литовските дипломати обявиха, че подкрепят новите наказания против Беларус след известие този месец от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че блокът ще накаже Минск за подкрепяне на Русия във войната.

Украйна към този момент прикани 27-членния Европейски Съюз да включи съветската държавна нуклеарна енергийна компания " Росатом " в санкциионния лист, ход, който до момента беше блокиран от Унгария, която възнамерява уголемение на своята атомна централа с присъединяване точно на " Росатом ".

Двамата дипломати прибавиха, че също ще се опитат още веднъж да прекратят търговията с диаманти на Белгия с Русия, която съгласно полския посланик е съдействала с 4,5 милиарда евро в съветския бюджет, и ще разширят възбраните за търговия със артикули, които могат да се употребяват за военни цели.

През идващите седмици Европейски Съюз също би трябвало да преразгледа тавана на цената на съветския недопечен нефт, която съгласно полския посланик би трябвало да бъде понижена от 60 $, контрактувани в интернационален проект, като се има поради, че суровият нефт Urals в последно време се търгува под това равнище.

Блокът, дружно със страните от Г-7 на и други интернационалните съдружници също желаят да вкарат от 5 февруари таван за цените на съветски нефтопродукти, в това число дизел.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР