Полша и балтийските държави предупреждават, че могат да затворят границата с Беларус, ако напрежението между военните и мигрантите нарасне

...
Членовете на НАТО Полша и балтийските държави казват, че ще
Коментари Харесай

Членовете на НАТО Полша и балтийските държави казват, че ще затворят границите си със съюзника на Русия Беларус, ако има някакви военни инциденти или масивен мигрантски натиск от Минск

От Асошиейтед прес, 28 август 2023 г., 8:57 ч.

ВАРШАВА, Полша -- ВАРШАВА, Полша (AP) — Членовете на НАТО Полша и балтийските държави ще затворят границите си със съюзника на Русия Беларус в случай на военни инциденти или масивен мигрантски натиск от Минск, предупредиха вътрешните министри в понеделник.

Министрите казаха, че виждат нарастващо напрежение по границите на НАТО и Европейския съюз с Беларус, която прие хиляди руски военни наемници и тласка мигранти от Близкия изток и Африка към Европа, въпреки поставените бариери нагоре.

Те предупредиха за бърза и съгласувана реакция в случай на военен инцидент или голям мигрантски натиск.

Министрите на Полша, Литва, Латвия и Естония се обърнаха към медиите след разговорите си. В съвместно изявление те настояха правителството на президента на Беларус Александър Лукашенко незабавно да премахне от своята територия наемниците от групата Вагнер. Те също настояха за извеждането на мигрантите от граничните райони и връщането им в родните им страни.

Четирите държави, които също са членки на Европейския съюз, подкрепят Украйна в борбата й срещу руската инвазия.

Внезапната смърт на лидера на наемниците Евгений Пригожин при самолетна катастрофа в Русия миналата седмица повдигна въпроси за бъдещето на групата Вагнер, която вътрешният министър на Полша Мариуш Камински определи като „изключително опасна“ и „деморализирана“. Той каза още, че наемниците представляват заплаха за гражданите на Беларус и целия регион.

Руският президент Владимир Путин нареди на бойците на Вагнер да подпишат клетва за вярност към руската държава, съгласно указ, публикуван на уебсайта на Кремъл късно в петък и влизащ в сила незабавно .

Министрите обсъдиха съвместни начини за реагиране на все по-тежката ситуация по границите им с Беларус и Русия.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР